Død manns lotto

Når den enslige naboen vinner 80 millioner i Lotto, men dør av sjokket, er det bare én ting å gjøre: Mannen må gjenoppstå, så ikke pengene går tapt.

Det er det enkle grunnlaget for denne britisk/irske komedien om vår tids store drøm: den store lottogevinsten. I Norge er det reklamemaker Ivar Vereide som med «Lottomillionærer er ikke som andre millionærer»-kampanjene for Norsk Tipping har vist at det finnes mye god humor rundt vinnerdrømmene. Og med «Lottomillionæren» er det også en reklameregissør som får sin spillefilmdebut. Den styrer Kirk Jones i havn med profesjonell kompetanse.

Mobilisering

Utgangspunktet er vennskapet mellom to gamle menn, den alltid optimistiske sjarmøren Jackie og hans elskelig forsiktige kamerat Michael. Hadde Solan og Ludvig vært irske, kunne disse to vært dem som pensjonister. De to ser sjansen til å gjøre det store kuppet da vinnerlykken slår ned som lynet i landsbyen, men skjønner at skal komplottet gjennomføres, må alle landsbyens 52 innbyggere mobiliseres.

I stedet for å satse maksimalt på farsemulighetene rundt kunsten å narre lotteriselskapet, har Jones, som også skrev manus, satset på en enklere, varmere historie. Resultatet er folkekomedie uten underbuksehumor, om ikke av andre grunner enn at her droppes også underbuksa.

Kostelig

Ian Bannen og David Kelly er i praktslag som venneparet, og Fionulla Flanagan som Jackies rivjern av en kone har et ansikt vel verd å studere i noen kostelige scener. Og stort nærmere «deus ex machina» eller «Gud ut av maskinen», som grekerne kalte de plutselige løsninger med Guds hjelp, enn filmen kommer i taklingen av historiens onde heks, kan man knapt komme.

Dette er filmen for deg som ønsker varm, litt makaber humor - og noen gode runder på en irsk pub.