Død manns zarzuelaFarlig sjarmør

Salvador Dalí, spansk sjømat og en gammel leiemorder i skjønn forening

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den mangfoldig kreative Thore Hansen presenterte oss for den tilårskomne leiemorderen Jonatan Ruud for to år siden, i romanen «Blues for en aldrende morder». Gamle Ruud var en så sjarmerende og nådeløs herremann at man med glede tar imot ham for andre gang.

Spansk paradis

Den snart 80 år gamle helten har endelig funnet sitt paradis - den lille spanske kystbyen Cadaqués, et par timer fra Barcelona. Cadaqués er mest kjent for at Salvador Dalí holdt til der, og et ukjent verk av den eksentriske kunstneren har en sentral plass i handlingen i «Død manns zarzuela».Hva en zarzuela er? Ordet har to definisjoner, den ene er en sjømatrett med både hummer og safran. Den andre, og kanskje vesentligst for boka, er den musikalske - zarzuela er en form for musikkteater, som opprinnelig ble til i Spania på 1600-tallet. Den gamle fiskeren Juan, som vi møter i begynnelsen av boka, er en lidenskapelig samler av zarzuela-innspillinger, men er det derfor han blir drept på brutalt vis?

Blodig eventyr

Jonatan Ruud har funnet seg en sprek dame på noenogseksti, og denne Maria Joan har en nevø som arbeider i et auksjonshus i Madrid. Firmaet har fått tilbud om å selge et ukjent Salvador Dalí-bilde som heter «Zarzuela», men siden ingen har hørt om det før, kommer nevøen Emil til Cadaqués for å prøve å finne ut mer om maleriets opprinnelse. Det blir begynnelsen på et blodig eventyr for Jonatan Ruud, som ikke lar alderen hindre virksomheten sin. «Død manns zarzuela» er en lunt spennende kriminalroman, den flyter på en blanding av hovedpersonens sjarm og forfatterens språklige eleganse. Thore Hansen beskriver det døsige (men av og til livsfarlige) livet i en spansk småby på helt mesterlig vis, i tillegg har han snekret sammen en finurlig intrige som er både underholdende og spennende. Og når resultatet er så velskrevet som her, er det bare å la seg rive med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer