Død og fordervelse

Ei fotlenke, ei fot og en sag

FILM: En ung mann våkner i et badekar fullt av vann, og oppdager at foten hans er lenket fast til et rør. Han oppdager også at han ikke er alene, når lyset kommer på står en mann i andre enden av rommet, også han fastlenket. Eneste måte ut av lenkene er hvis den ene dreper den andre. Velkommen til en blodig B-film.

De to fastlenkede herrene er de seineste ofrene til «Puslespillmorderen», som har fått tilnavnet fordi han gir kandidatene sine nesten umulige oppgaver for å komme tilbake til friheten. Politiet har lenge jaktet på ham, men sporene endte blindt. Danny Glover spiller politimannen som har vært nærmest løsningen, og han har fortsatt ikke gitt opp håpet - selv om han har mistet jobben helt og vettet delvis.

«Saw» er et skjærende ubehagelig eksemplar av arten skrekkfilm, hvor ord som håpløshet, desperasjon, tortur og lidelse er beskrivende stikkord.

At tittelen betyr «sag» på norsk, burde gi et hint om hvor langt noen er villig til å gå for å komme seg ut av ei fotlenke.

Selv om «Saw» bærer alle karakteristikkene til en B-film, så har den tydelige ambisjoner, særlig i alle de manusmessige hintene og overraskelsene som skal pirre fantasien til seeren. Men debutregissør James Wan fråtser også i grusomme bilder av menneskelig fornedrelse, og «Saw» er en til tider unødvendig frastøtende film å komme seg gjennom. Nytes bare på eget ansvar.