Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Død over juletrefesten!

Jeg orker bare ikke mer jul nå.

KJIPT: Det er juletrefestsesong. Selv nissen blir deppa av det. Foto: Lars Hvidsten
KJIPT: Det er juletrefestsesong. Selv nissen blir deppa av det. Foto: Lars Hvidsten Vis mer
Meninger

- I dag er det juletrefest! Sa jeg til sønnen min da jeg vekket ham i morges.

- Og da kommer nissen!

- Men hvorfor det, mamma, sa fireåringen.

- Nissen har jo allerede vært her?

Guttungen har et poeng. Da jula endelig var over, da jula endelig var glemt, da kommer juletrefesten som et gufs av christmas past og ødelegger alle planer om å starte på ny frisk. Det er som om jula har dårlig kroppshygiene og svettelukta henger igjen i neseborene flere dager etter at den forlot oss.

NISSERIER: Det er jul og mange amatørnisser skal til pers. Dette er de erfarne julenissene sine beste nissetips. Video: Nicolai Delebekk. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Juletrefesten kommer på et tidspunkt der de fleste endelig har kasta den dryssende nålekvasten ut av vinduet, dratt den bortover gata og pælma den på nærmeste oppsamlingsplass. Men nå må vi altså gå rundt en enebærbusk. Igjen.

Juletrefesten kommer på et tidspunkt der vi endelig har lagt ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og vanvittige mengder marsipan bak oss. Men nå må vi altså late som om vi ikke nesten kaster opp av tilbudspepperkaker og gamle goro.

Juletrefesten kommer på et tidspunkt der småungene endelig har avslørt at nissen faktisk er naboen over veien. Men nå dukker han altså opp på ny, med en kjempestor godtepose, akkurat idet nyttårsforsettet om mindre sukker endelig er akseptert.

Hvorfor!?

Hvorfor i huleste er juletrefesten i januar?

Hvem fant på den idiotiske ideen?

Og hvorfor er det ingen som har tatt grep?!

Jo da, jeg er i FAU. Natt til i går var jeg med på å pakke 130 julegodteposer til barnehagens tre juletrefester. Jeg har hyret inn tryllekunstner. Sendt desperate, nesten trusselaktige, e-poster til de andre foreldrene om langpannekaker. Selv bakte jeg en halvskeiv eplekake rundt midnatt i natt, fordi noen andre var først ute med å rope «jeg tar sjokoladekaken»!

Alt for de tindrende barneøynene.

Men mens jeg sto der, med hendene klamrende rundt Toro-posen, tenkte jeg det åh så mange foreldre har tenkt før meg: Hvorfor?!

Julegodteriet smaker da bedre i desember.

Julesangene klinger da bedre i desember.

Juletreet drysser da mindre i desember.

Barneøynene tindrer da for svarte like mye i desember?

Den som kan gi meg svaret på hvorfor vi tværer det ut når alle egentlig er dritt lei skal få en marsipangris fra i fjor.

I kveld skal hele familien på juletrefest. Det blir sikkert fint og høylytt. I morgen er jeg juletrefesthovedansvarlig for juletrefesten til en annen avdelingen i barnehagen. Jeg kommer til å spise og synge, til å traske, vaske og raske rundt juletreet. Jeg skal sjaue bord og stoler, ønske folk velkommen, være juleblidere, julefolkeligere og mer julete enn Ingrid Espelid Hovig og Vidar Lønn Arnesen til sammen.

Men på innsiden kommer jeg nok hele tiden til å tenke det tusenvis av foreldre har tenkt før meg:

Død over juletrefesten.