«Død snø»-regissør lager film for verdens største komiker

Regisserer «Hans og Grete - 15 år etter».

OSLO, 20090109
Gjengen bak filmen "Kill Buljo" er igjen kinoaktuelle, denne gang med splatterfilmen "Død Snø". Filmen er blant filmene som skal vises under den prestisjetunge Sundance-filmfestivalen i USA. Her poserer regissør og manusforfatter Tommy Wirkola ved siden av en modell av hodet til Ane Dahl Torp, som spiller rollen som Sara i "Død Snø".
Foto: Tore Meek / Scanpix
OSLO, 20090109 Gjengen bak filmen "Kill Buljo" er igjen kinoaktuelle, denne gang med splatterfilmen "Død Snø". Filmen er blant filmene som skal vises under den prestisjetunge Sundance-filmfestivalen i USA. Her poserer regissør og manusforfatter Tommy Wirkola ved siden av en modell av hodet til Ane Dahl Torp, som spiller rollen som Sara i "Død Snø". Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Den norske nazizombie-grøsseren «Død snø» fikk mye oppmerksomhet i USA etter å blitt vist under Sundance-festivalen.

Nå har også Hollywood kastet seg over regissør Tommy Wirkola. Han skal nemlig stå for filmatiseringen av «Hansel And Gretel: Witch Hunters», som selskapet Gary Sanchez Productions står bak.

Produksjonsselskapet eies av Will Ferrell og Adam McKay - skuespiller og regissør bak noen av USAs største komedier de siste årene.

Hans og Grete 15 år etter
Ferrell var på ett tidspunkt USAs best betalte skuespiller, og sammen med McKay har han laget filmer som «Anchorman», «Talladega Nights» og «Step Brothers».

Gary Sanchez Productions står også bak nettsiden Funny or Die, og kortfilmen «The Landlord» - en av netthistoriens største virale suksesser.

Det var Wirkola selv som hadde ideen til filmen - en idé han har hatt helt siden han gikk på skole i Australia. Filmen skal bli en action/eventyrfilm med sort humor og horrorelementer.

- Det er en historie om Hans og Grete 15 år etter eventyret slutter. Når vi møter dem er de blitt profesjonelle heksejegere, forteller Wirkola til Dagbladet.no.

Vurderer tre filmer
Til Hollywood Reporter forteller Adam McKay at de umiddelbart falt for ideen til Wirkola.

- Utgangspunktet er en gammel historie, men likevel er det elementer av action og pistoler. Moderne teknologi, men på en gammel måte. Da vi hørte om det, utbrøt vi: «Men det er jo en franchise! Man kan lage tre filmer om det!»

Wirkola fikk seg en agent fra International Creative Agency i etterkant av Sundance, og vurderer nå å flytte til USA. Manus er ikke helt ferdigskrevet, og selv om han har noen ideer om hvem han kunne tenke seg å bruke i filmen er det ikke noe konkret ennå.

Will Ferrell har for øvrig en tendens til å dukke opp i gjesteroller i samtlige Gary Sanchez-produksjoner - sist i HBO-serien «Eastbound and Down».

- Helt surrealistisk
Wirkola har heller ikke fått endelig beskjed om budsjett til filmen ennå.

- Jeg skriver manus som jeg har sett filmen i hodet hele tida. Om denne skulle ha blitt laget i Norge, ville jeg tatt hensyn til om løsningene hadde blitt for dyre eller for vanskelige - det slipper jeg nå, sier han.

Tanken er å lage en kinofilm, og selv om man aldri har noen garantier for hvilken grad av distribusjon en film får, er Wirkola optimist.

- Vi har fordelen av å ha gått til produsenter først, og fått dem på lag, før vi snakker med noe studio. De har utrolig tro på dette prosjektet.

- Dette er gøy?

- Det er helt surrealistisk, sier Wirkola.

Kjetil Omberg i Euforia film, som produserte Død snø, er glad på regissørens vegne, og for at Will Ferrell og Adam McKay er på lag.

- Dette er ikke noen tullegjeng. Eller jo, forresten: Det er en tullegjeng, men det er en superproff tullegjeng som mener alvor.

McKay og Ferrell står blant annet bak nettfenomenet «The Landlord»:

The Landlord from Will Ferrell

PRODUSENTER: Will Ferrell (til venstre) og Adam McKay (i midten), her sammen med John C. Reilly i forbindelse med premieren på «Step Brothers».
PRODUSENTER: Will Ferrell (til venstre) og Adam McKay (i midten), her sammen med John C. Reilly i forbindelse med premieren på «Step Brothers». Vis mer