Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Død Snø» til Sundance

Utlandet vil ha nazizombier - skrekkfilmen «Død Snø» er tatt ut til neste års Sundancefestival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Død Snø» er den beste og mest originale zombiefilmen jeg har sett på over ti år - det kan ikke gå dårlig med nazizombier!

Ordene tilhører Adam Montgomery ved Sundanceinstituttet, og begrunner hvorfor «Død Snø» er tatt ut til Park City @ Midnight-programmet ved den prestisjetunge festivalen.

Sundance er kjent for å være et sted hvor nye, uavhengige stemmer bryter lydmuren. Navn som Robert Rodriguez og Quentin Tarantino har slått igjennom på festivalen. Regissør Tommy Wirkola er begeistret over invitasjonen.

- Alle håpefulle filmskapere sender filmen sin til juryen, og vi skjønte at oddsen var veldig liten. Så da vi fikk beskjeden var det enormt.

Heslig og morsom

«Død Snø» handler om en gjeng medisinstudenter som er på skiferie i fjellområdene rundt Øksfjord. Som seg hør og bør aner de fred og ingen fare helt til de med ett blir angrepet av en bataljon vandøde nazister som har ligget der siden andre verdenskrig.

Wirkola tror filmens noe utradisjonelle grunnidé er noe av grunnen til at den har blitt plukket opp.

- Jeg tror vi har lyktes med å kombinere nådeløs zombieslasher med sort humor. Det er sjeldent, for det er en vanskelig balanse å holde uten å bikke over i komedie. Man må holde den skummel og heslig, samtidig som det skal være mulig å le.

image: «Død Snø» til Sundance

Produsent Terje Strømstad tror de naturskjønne, erkenorske omgivelsene kan ha hatt noe å si for oppmerksomheten.

- Filmen er gjort i snø på dagtid. Jeg tror mange av grepene vi valgte å gjøre, ting som vi ikke hadde sett før, tenner folk i utlandet også - zombies on ice, sier Strømstad, som beskriver «Død Snø»s nisje på følgende måte:

- Vi kaller det nazizombiehorrorkomedie.

Liv og død

- Actionskrekkadventurekomedie, er skuespiller Vegar Hoels variant. Han jubler over invitasjonen, og håper han får lov til å være nisse på lasset på ferden til Utah.

- Jeg var der oppe med «Monstertorsdag», og det er ganske spesielt. Plutselig sitter du ved siden av Steve Buscemi - det er ekstremt kult. Jeg krasja med hun som spilte i Judging Amy, og hva gjør du når noe sånt skjer? Jeg ble stående og se blankt foran meg.

- Hva tror du dere har gjort riktig med «Død Snø», og som gjør at dere har kommet til Sundance?

- Vi prøver ikke å redde verden eller lære noen noe dypt. Vi tar sikte på å underholde. Tommy og manusforfatterne har tatt et kult valg. De har stolt på magefølelsen sin, og at andre kommer til synes det er kult. Den er en leken, og ikke for selvhøytidelig. Underholdningen i førersetet - det har kanskje noen norske filmprosjekter noe å lære. Mange havner i et mellomsjikte - komedie, men drama, smerte og kjærlighet, liv og død. Den handler for så vidt om liv og død, denne også - men det er levende døde. Den tar det litt mer bokstavelig.

Viktig logo

Verken regissør, produsent eller skuespiller tør å si altfor mye om hva innlemmelsen i programmet kommer til å si for filmens suksess, men Strømstad er klar på at det betyr mye å bli invitert.

- For vår del er det ekstremt stort. Nå kan vi feste den logoen på plakaten og vise at det ikke bare er Norge som setter pris på dette, men også det store utland. Og jeg håper inderlig at Tommy også blir oppdaga, for han sitter på et ekstremt talent.

Og Tommy Wirkola blir gjerne oppdaget i filmindustriens forente stater.

- Det er ikke til å legge skjul på at man har lyst til å lage film der borte. Det gjør alle filmskapere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!