SAVNET: Forfatter Stig Sæterbakken er dypt savnet av sine forfatterkolleger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAVNET: Forfatter Stig Sæterbakken er dypt savnet av sine forfatterkolleger. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Døde dagen før hans siste bok ble sendt i trykken

Stig Sæterbakkens siste essaysamling utgis i vår.

(Dagbladet): - Dette er et stort tap for forlaget og for norsk litteratur, sier Anne Fløtaker, forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

Forlaget kunne i dag bekrefte at Stig Sæterbakken døde natt til onsdag, sammen dag som essaysamling «Essays i utvalg» ble sendt til trykkeriet.

Planlagt lenge - Boka inneholder tidligere publiserte essays, og utgivelsen har vært planlagt i lang tid. Den skulle etter planen utgis i vår, sier Fløtaker.

Boka var opprinnelig planlagt utgitt i midten av februar, og den skal etter all sannsynlighet utgis i løpet av våren. Forlagssjefen sier til Dagbladet at ansatte i forlagshuset så på Sæterbakken både som venn og forfatter.

- Det vi har mistet er en særegen norsk stemme av internasjonalt format. Han er oversatt til en rekke språk, og har et forfatterskap som man aldri glemmer hvis man først har lest det, sier Anne Fløtaker.

Ung debutant Stig Sæterbakken var fremdeles gymnaselev da han i 1984 debuterte som forfatter med diktsamlingen «Flytende paraplyer». Siden den gang har han utgitt en rekke kritikerroste romaner og essays. For «Usynlige hender» ble han i 2007 innstilt til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

Sæterbakken har også oversatt flere bøker, blant annet Nikanor Teratologens «Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen» som han fikk sikret ham Kritikerprisen og Bokklubbenes oversetterpris.

Forfatterens venner og kolleger reagerte med sorg på budskapet om Sæterbakkens død.