Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Døde før sin siste premiere

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Filmregissøren Stanley Kubrick døde i går, 70 år gammel. Kubrick etterlater seg blant annet filmklassikere som «2001: En romodyssé», «Ondskapens Hotell» og «A Clockwork Orange».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmene:

Norske filmskapere om Kubrick

New York-fødte Stanley Kubrick døde i sitt hjem i Hertfordshire nær London, der han hadde levd tilbaketrukket.Kubrick var særdeles mediesky og hadde ikke snakket med journalister på 25 år. Han ble bare 70 år gammel.

En ære

Det gikk flere år mellom hver film, og i år skulle hans tilhengere igjen få oppleve mesteren: Denne gangen i «Eyes Wide Shut» med Tom Cruise og Nicole Kidman. Historien handler om sjalusi og tvangstanker. En film der Kubrick drev skuespillerne til vanvidd med stadige omtak av scener. Mange stilte spørsmålstegn ved at det kjente filmparet brukte ett og et halvt år i den mest produktive perioden i sitt liv til å jobbe med Kubrick. I oktober i fjor uttalte Nicole Kidman dette om regissøren til Movieline.

- Ja, jeg kunne ha gjort tre andre filmer og tjent masse penger. Men hvem bryr seg om det? Det er en ære å jobbe med Kubrick, sier Kidman om filmen som kommer til Norge i september.

Paret reagerte søndag med forferdelse på nyheten om hans død.

Første science-fiction

Amerikaneren som valgte å bo i England er en av de viktigste filmskapere i vårt århundre.

Han trollbandt publikum med sin romodyssé fra 1968 som var noe langt mer enn en fiks science fiction-film. En film som har blitt kalt historiens første science-fiction film.