Døde i natt

LOS ANGLES (Dagbladet.no): Skuespilleren Richard Farnsworth, som i år var Oscar-nominert for sin rolle i «The Straight Story», tok sitt eget liv i natt norsk tid.

Den 80 år gamle skuespilleren skjøt seg selv i sitt eget hjem i Lincoln i New Mexico. Han hadde store problemer med å bevege seg og led av kreft da han gjorde slutt på sitt eget liv med en revolver.

Tragedien ble motatt med dyp sorg i filmbyen Los Angeles i morgentimene i dag norsk tid, der skuespillerens død preget alle nyhetssendingene. Han har arbeidet i filmbyen siden 1937, først som stuntmann, siden som skuespiller, og han bodde i Hollywood fram til 1990.

Kritiker-rost

Farnsworth gjorde ifjor stor suksess som hovedrolleinnehaver i den hjertevarme filmen «The Straight Story», regissert av David Lynch. Filmen, som er basert på en sann historie, handler om den 73 år gamle Alvin Straight som en dag får en foruroligende telefon: Broren Lyle som befinner seg milevis unna er alvorlig syk. Dette stiller Alvin overfor et alvorlig dilemma. På grunn av gammelt uvennskap har han ikke snakket med broren på over ti år, og skal han skvære opp før det er for sent, må han gjøre det nå. Men Alvin er selv syk, og er til konstant uro for sin datter Rose. Og ettersom førerkortet er inndratt p.g.a. dårlig syn, bestemmer Alvin seg for å gjennomføre reisen på sin egen, både farlige og eiendommelige måte - på sin motoriserte gressklipper

Eldste nominerte

For rollen ble han Oscar-nominert til beste mannlige hovedrolle-innehaver. Dermed ble han den eldste skuespilleren som noen gang er nominert til den prestisjefylte prisen.

- Jeg gjorde mitt beste i «The Straight Way», og prøvde å være så tro mot orginalpersonen Alvin som mulig. Forresten en mann som jeg respekterer meget høyt, sa Farnsworth før Oscar-utdelingen i mars. Oscar-prisen gikk til Kevin Spacey for hans innsats i «American Beauty».