Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Latinamerikansk diktsensasjon endelig på norsk:

Døde lutfattig, men etterlot seg en poetisk gullskatt

Det er ingen overdrivelse å hevde at Latin-Amerikas fremste forfattere og poeter i over hundre år har tålt sammenligningen med de beste fra Europa.

LUTFATTIG: Den modernistiske poeten César Vallejo ble født i Peru i 1892, men i 1923 reiste han til Paris, der han døde lutfattig i 1938. Han skrev bare fire diktsamlinger, hvorav to ble utgitt mens han var i live og to posthumt, men særlig Trilce – som nå foreligger i norsk oversettelse – har sikret ham en plass i den regionale, og til dels også den globale litteraturhistorien. Foto: Kolon forlag.
LUTFATTIG: Den modernistiske poeten César Vallejo ble født i Peru i 1892, men i 1923 reiste han til Paris, der han døde lutfattig i 1938. Han skrev bare fire diktsamlinger, hvorav to ble utgitt mens han var i live og to posthumt, men særlig Trilce – som nå foreligger i norsk oversettelse – har sikret ham en plass i den regionale, og til dels også den globale litteraturhistorien. Foto: Kolon forlag. Vis mer

Utgivelsen av en norsk oversettelse av den peruanske modernisten César Vallejos diktsamling Trilce fra 1922 er en påminnelse om dette gledelige faktum.

Latin-Amerika har med sin tiltalende arkitektur, vakre befolkning og frodige natur alltid vært i besittelse av et potensial til å bli noe nærmest paradisisk, men det har ofte vært som om menneskets egen tilkortkommenhet – gjennom vold, fattigdom og hyperinflasjon – er kommet i veien for drømmene.

Samtidig bidrar denne ambivalente tilstanden til en håpefull, men illusjonsløs modenhet som har gitt seg sine positive utslag på det kulturelle feltet. Særlig innenfor litteraturen har regionen lenge kunnet servere fra øverste hylle, og tatt i betraktning at våre «fettere og kusiner» i det hovedsakelig spansk- og portugisisktalende språkområdet står i et unikt forhold til oss europeere, er det en unnlatelsessynd å plassere dem utenfor det gode selskap – slik særlig vi i nord har en tendens til å gjøre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?