LEDER

Dødsraset:

Døde, og ansvaret bare forsvant

Flere dør i arbeidsulykker enn drap her i landet. Dødsfallene i Sørum er en påminnelse om behovet for høyere kvalitet og tydelige regler for etterforskning i denne type saker.

DØDE: Paulius Kuliesius var en av de tre som døde i raset i Sørum: Foto: Privat
DØDE: Paulius Kuliesius var en av de tre som døde i raset i Sørum: Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

10. november 2016 mistet tre personer livet i et menneskeskapt leirskred på Sørum i Romerike. Skredet var enormt. Den bakre kanten av raset var 270 meter bredt og like høy som en bygård på fire etasjer. Norges Geotekniske Institutt (NGI) har i en rapport fastslått at raset ble utløst av en stor oppfylling av løsmasser i en skråning. Gjennom flere år ble det dumpet 80 000 kubikkmeter løsmasser som en del av en bakkeplanering. Grunneieren og firmaet som utførte det meste av arbeidet (Norsk Gjenvinning A/S), hevder de holdt seg til tillatelsen fra Sørum kommune. Det blir bestridt av eksperter fra NGI og kommunen (som nå er slått sammen med Lillestrøm). LOs juridiske ekspertise er sterkt kritisk til politiets etterforskning. Politiet har henlagt saken.

De tre som omkom var de litauiske arbeiderne Paulius Kuliesius (27), Arturas Miskinis (46) og Darius Cukas (43). To av dem er ikke funnet og ligger fremdeles under skredmassene. Dagbladet har besøkt de etterlatte i Litauen. De stiller det viktigste spørsmålet i denne saken: Hvem hadde ansvaret for at skredet ble utløst, og hvorfor blir det ingen rettslig reaksjoner?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer