Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dødsraset:

Døde, og ansvaret bare forsvant

Flere dør i arbeidsulykker enn drap her i landet. Dødsfallene i Sørum er en påminnelse om behovet for høyere kvalitet og tydelige regler for etterforskning i denne type saker.

DØDE: Paulius Kuliesius var en av de tre som døde i raset i Sørum: Foto: Privat
DØDE: Paulius Kuliesius var en av de tre som døde i raset i Sørum: Foto: Privat Vis mer
Meninger

10. november 2016 mistet tre personer livet i et menneskeskapt leirskred på Sørum i Romerike. Skredet var enormt. Den bakre kanten av raset var 270 meter bredt og like høy som en bygård på fire etasjer. Norges Geotekniske Institutt (NGI) har i en rapport fastslått at raset ble utløst av en stor oppfylling av løsmasser i en skråning. Gjennom flere år ble det dumpet 80 000 kubikkmeter løsmasser som en del av en bakkeplanering. Grunneieren og firmaet som utførte det meste av arbeidet (Norsk Gjenvinning A/S), hevder de holdt seg til tillatelsen fra Sørum kommune. Det blir bestridt av eksperter fra NGI og kommunen (som nå er slått sammen med Lillestrøm). LOs juridiske ekspertise er sterkt kritisk til politiets etterforskning. Politiet har henlagt saken.

De tre som omkom var de litauiske arbeiderne Paulius Kuliesius (27), Arturas Miskinis (46) og Darius Cukas (43). To av dem er ikke funnet og ligger fremdeles under skredmassene. Dagbladet har besøkt de etterlatte i Litauen. De stiller det viktigste spørsmålet i denne saken: Hvem hadde ansvaret for at skredet ble utløst, og hvorfor blir det ingen rettslig reaksjoner?

Dagbladet har gått gjennom polititets etterforskning og den virker langt fra betryggende. Når NGI sommeren 2017 fastslår at raset var menneskeskapt (dumping av masse som trolig var ulovlig), følger ikke politiet dette opp med nye avhør. Forklaringene fra de ansvarlige i politiet fremstår som uinformerte, uinteresserte og overflatiske. Norsk Gjenvinning er et milliardkonsern i anleggsbransjen og burde ha faglig innsikt som kunne hindret skredet. Det er mest interessert i å beskytte seg selv, og vil ikke bli intervjuet.

Rådgiver Jonas Bals i LO er den som kommer nærmest kjernen i denne tragedien. Utenlandske arbeidere i Norge er ofte uorganiserte, de er uten talsmenn og er derfor i en spesielt svak stilling. Han mener dette har bidratt til at politisaken i Sørum ble henlagt - uten at noen protesterte. Bals minner om at om at det er flere som dør i arbeidsulykker enn drap her i landet.

Når det skjer arbeidslivskriminalitet foreligger det som regel ingen intensjon om å skade eller drepe. Det er likevel ikke ensbetydende med at ingen har ansvar. Dødsfallene i Sørum er en påminnelse om behovet for høyere kvalitet og tydelige regler for etterforskning i denne type saker. Det bør Riksadvokaten ta tak i.