Døde sjeler, levende Gogol

Frodig og humoristisk russisk klassiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Innen diktningen var Nikolaj Gogol en pionér. Novellene hans var kruttsterke og moderne, fra «Kappen» til «En gal manns dagbok». Mest kjent er likevel romanverket «Døde sjeler», som nå er oversatt til et spill levende norsk i komplett utgave av Erik Egeberg.

Egeberg har også skrevet et utmerket etterord, dessuten for første gang oversatt til norsk alle etterlatte kapitler av den ufullførte del to av «Døde sjeler». Selv om Egeberg berømmer Erik Krags oversettelse fra 1927, er det klart at «Døde sjeler» er et verk av en type som med jevne mellomrom bør gjendiktes på nytt for en ny tid. Dessuten har Egeberg tatt med avsnitt som er utelatt i Krags versjon.

Bokbål

Gogol - som sagt, en mystisk skikkelse. Man ser ham for seg i forskjellige faser av livet. Som byråkrat i nedstøvete kontorer rundt 1831. Møtet med Aleksandr Pusjkin (1799- 1837) samme år, Pusjkin som blant annet skal ha gitt Gogol ideen til «Døde sjeler». Seinere: Gogol på stadig reise i Russland og Europa, hvileløst som en skygge på vei fra et sted til et annet i en hestetrukket vogn. Hvor var han, denne mannen, som av besynderlige årsaker kunne sende kort hjem og late som om han var i Venezia, mens han i virkeligheten befant seg utenfor Moskva?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer