Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Døde under mystiske omstendigheter

Arnhild Skre skriver stilsikkert om myteomspunne Ragnhild Jølsens liv og død.

DRISTIG OG DESTRUKTIV: Den særpregede forfatteren Ragnhild Jølsen døde bare 33 år gammel. Kroppen kollapset etter langvarig misbruk.
DRISTIG OG DESTRUKTIV: Den særpregede forfatteren Ragnhild Jølsen døde bare 33 år gammel. Kroppen kollapset etter langvarig misbruk. Vis mer

||| BOK: Forfatteren Ragnhild Jølsen (1875-1908) var myteomspunnet allerede da hun levde. Auraen rundt hennes navn ble ikke mindre av at hun døde på et tidspunkt da hun sto på terskelen til en ny fase av sitt særegne forfatterskap, og under mystiske omstendigheter, bare 33 år gammel: Begikk hun selvmord? Var hun uønsket gravid med sin elsker? Døde hun i skogen, eller hjemme?

Gotikkforfatteren
Ingen har bidratt mer til interessen for, og spredt mytene omkring, hennes forfatterskap og person som Jens Bjørneboe, med sin biografiske roman «Drømmen og hjulet» fra 1964. Det var derfor en utfordrende oppgave journalist og historiker Arnhild Skre sto foran da hun påtok seg arbeidet med å skildre hennes liv på nytt — formodentlig med sikte på å være edruelig, lite spekulativ og kildekritisk.

Ragnhild Jølsen var en pioner som kvinnelig forfatter i en mannsorientert profesjon, men skapte seg alburom med sine fem grenseoverskridende bøker, der kvinner og menn ble drevet av sine dyriske lyster, der tilværelsens dystre, mystiske, underjordiske krefter fikk fritt utløp og der den «rå, egoistiske selvoppholdelsesdriften» ble hyllet. I Jølsens verden skildres blant annet orgasmer, vold i ekteskapet og en mann som får barn med hoppen sin — og får avkommet døpt av presten.

Morfinavhengig
Dristig forfatterskap, ja, men Skre har hovedsakelig bakset med mennesket og mytene. Jølsen var en kvinne som satte de tre friheter høyt: Jeg vil ljuge når jeg vil, elske med hvem jeg vil og ruse meg på hva jeg vil. Ragnhild Jølsen er dama som sa nei til Georg Brandes, sin tids største litteraturkritiker i Norden. Hun hoppet heller til køys med familiens lege — for å få morfin. Så på spørsmålet om hva som tok livet av Jølsen, konkluderer Skre med at hun rett og slett drakk seg i hjel. Kroppen kollapset, etter nærmere 20 års rusmisbruk (hun begynte tidlig).

«La meg bli som leoparden. Ragnhild Jølsen. En biografi»

Arnhild Skre

1 6
Se alle anmeldelser

Nettverksbygger
«La meg bli som leoparden» er bunnsolid håndverk. Skre holder betimelig avstand til sitt objekt, men hun preger historien i form av en trygg, stilsikker og sober penn, og et gjennomført, bevisst og moderne kvinneperspektiv. Der tidligere forskning ofte har fokusert på det skadeskutte mennesket, har Skre kommet til at hun var en person som mestret sine omgivelser og som strategisk stiftet bekjentskaper for å komme seg fram i verden. Skre har hentet Jølsen inn i vår tid. Paradoksalt nok framstår hun fortsatt som en del av avantgarden.

BUNNSOLID: Arnhild Skre
BUNNSOLID: Arnhild Skre Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media