Døde under mystiske omstendigheter

Arnhild Skre skriver stilsikkert om myteomspunne Ragnhild Jølsens liv og død.

DRISTIG OG DESTRUKTIV: Den særpregede forfatteren Ragnhild Jølsen døde bare 33 år gammel. Kroppen kollapset etter langvarig misbruk.
DRISTIG OG DESTRUKTIV: Den særpregede forfatteren Ragnhild Jølsen døde bare 33 år gammel. Kroppen kollapset etter langvarig misbruk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Forfatteren Ragnhild Jølsen (1875-1908) var myteomspunnet allerede da hun levde. Auraen rundt hennes navn ble ikke mindre av at hun døde på et tidspunkt da hun sto på terskelen til en ny fase av sitt særegne forfatterskap, og under mystiske omstendigheter, bare 33 år gammel: Begikk hun selvmord? Var hun uønsket gravid med sin elsker? Døde hun i skogen, eller hjemme?

GotikkforfatterenIngen har bidratt mer til interessen for, og spredt mytene omkring, hennes forfatterskap og person som Jens Bjørneboe, med sin biografiske roman «Drømmen og hjulet» fra 1964. Det var derfor en utfordrende oppgave journalist og historiker Arnhild Skre sto foran da hun påtok seg arbeidet med å skildre hennes liv på nytt — formodentlig med sikte på å være edruelig, lite spekulativ og kildekritisk.

Ragnhild Jølsen var en pioner som kvinnelig forfatter i en mannsorientert profesjon, men skapte seg alburom med sine fem grenseoverskridende bøker, der kvinner og menn ble drevet av sine dyriske lyster, der tilværelsens dystre, mystiske, underjordiske krefter fikk fritt utløp og der den «rå, egoistiske selvoppholdelsesdriften» ble hyllet. I Jølsens verden skildres blant annet orgasmer, vold i ekteskapet og en mann som får barn med hoppen sin — og får avkommet døpt av presten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer