Døde ung etter en av tidenes fyllekuler

Hele Wales feirer 100 års jubileum for Dylan Thomas.

JUBILEUM: På havna i Swansea i Wales står denne statuen av Dylan Thomas. Over hele landet feires hundre års jubileet for dikterens fødsel med forskjellige festivaler og arrangementer. Foto: Scanpix/Dagbladet
JUBILEUM: På havna i Swansea i Wales står denne statuen av Dylan Thomas. Over hele landet feires hundre års jubileet for dikterens fødsel med forskjellige festivaler og arrangementer. Foto: Scanpix/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har vi kunnet feire at det er hundre år siden Dylan Thomas (1914-1953) ble født. Samtidig kommer en ny bok på norsk, «Dikt på min gebursdag», gjendiktninger av Åsmund Bjørnstad.

En vakker bok, designet i rødt og hvitt, i jakkelommestørrelse. 23 dikt, blant dem sentrale verk som «I See The Boys of Summer» og «Do Not Go Gentle Into That Good Night», henholdsvis «Eg ser ein sumars gutar» og «Gå ikkje mild inn i di gode natt».

Dylan Thomas var en stjerne i sin tid, på alle måter; en hurtigbrennende lyskilde som flammet ut etter bare 39 år. Thomas bodde på Chelsea Hotel i New York da han åndet ut, etter en legendarisk runde på byen. I resepsjonen hevdet han å ha drukket atten glass whisky på rad. Deretter bar det ut på byen igjen. Ifølge dødsattesten døde han av lungebetennelse, fettlever og alvorlige hjerneskader.

Livet hadde ikke vært noen helsefarm. Døden hadde han ofte skrevet om. Den hatet han. Som det heter hos Bjørnstad: «Gå ikkje mild inn i di gode natt./Høg alder skulle stri når dagen lid,/slåst, slåst av trass i lyset som er att.»

Dylan Thomas kom som en åpenbaring til meg gjennom prosaboka «Portrett av kunstneren som hvalp». Boka kom ut i 1940 og ble oversatt av Harald Sverdrup i 1967. Boka åpnet språket til en blomsterbukett av farger, bilder og former.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer