<strong>USA SØRGER:</strong> Det flagges på halv stang ved Washington Monument i Washington DC for å minnes de døde i skytingen i Fort Pierce, Florida natt til søndag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters /
<span style="line-height: 1.5;">&nbsp;NTB Scanpix&nbsp;</span><div><br><div><br></div></div>
USA SØRGER: Det flagges på halv stang ved Washington Monument i Washington DC for å minnes de døde i skytingen i Fort Pierce, Florida natt til søndag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters /  NTB Scanpix 


Vis mer

DEBATT

Dødelig homohat

I kommentarfeltet hos Al Jazeera på Facebook var det personer som feiret tragedien i Orlando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter den grusomme tragedien i Orlando, Florida, hvor 50 uskyldige mennesker har blitt massakrert og enda flere såret, bare fordi de befant seg på en skeiv nattklubb - blir vi igjen påminnet om at hat mot homofile dreper - enten om det er satt i system, som i Iran og den såkalte «Islamske staten» eller som følge av æresdrap og hatkriminalitet i store deler av verden.

Normalt når det skjer et terrorangrep begått av muslimske ekstremister, som i Paris, København eller Brussel, er muslimer ofte de første til å vise avsky til handlingen og sympati med de rammede på sosiale medier. Det skjedde ikke på langt nær i samme omfang søndag, når nyhetene fra Orlando strømmet inn. Det var mye taushet. Jeg bet meg også merke i at det var viktig for en del av de muslimer som uttrykte avsky mot terroren, å samtidig presisere at homofil praksis er forbudt i islam.

I den forbindelse finner jeg det veldig interessant at muslimske organisasjoner og miljøer, på hele skalaen fra de mest progressive til ortodokse, har hyllet den nylig avdøde bokseren Muhammad Ali i dagevis. Dette var en mann som var notorisk og åpenlyst utro og fikk to barn utenfor ekteskap. Ingen følte de måtte presisere at utroskap er forbudt i islam før de hyllet ham. Her hersket det en kollektiv enighet om at dette hører hans privatliv til, at det ikke er vår oppgave å dømme noen og at dette kommer i skyggen for alt det andre han oppnådde. Dette er en god holdning. Jeg klarer imidlertid ikke å la være å lure på hvorfor den samme rausheten og toleransen ikke er like rådende når det kommer til homofile.

Det samstemte koret av hedersord til Muhammad Ali fra et så stort spekter av muslimer er oppløftende, fordi Muhammad Ali var en tydelig talsperson for spirituell og tolerant islam de siste tiårene av sitt liv. Hans datter, Hana Ali, uttalte i et intervju i 2005 at hennes far hadde en samling bøker av sufimesteren Hazrat Inayat Khan, som han leste fra perm til perm og betegnet som de beste bøkene i verden. Ali pleiet også kontakt med imam Zaid Shakir, som er grunnleggeren av Zaytuna Liberal Arts College i California og en av de mest innflytelsesrike muslimske lærde som har utmerket seg i kampen mot militant islamisme.

Men tilbake til synet på homofili og hvorfor dette fortsatt er så kontroversielt. I kommentarfeltet hos Al Jazeera på Facebook var det personer som feiret tragedien i Orlando. Dette er heldigvis ikke representativt for majoriteten av muslimer, men det er fortsatt en utbredt oppfatning blant muslimske lærde at homofili er en selvvalgt vei, og at det er foreskrevet dødsstraff for homofil praksis. Det er altså ikke bare at homofili er ansett som en synd, som er et utbredt syn blant kristne og jøder også, men også ideen om at det er en så alvorlig «forbrytelse» at det i rammen av en islamsk stat skal straffes med døden hvis akten er bevitnet.

Det er åpenbart at slike religiøse tolkninger bidrar til hat av homofile, og det er derfor ekstremt viktig at de utfordres. Det er imidlertid positive endringer på gang, den ledende saudi arabiske-lærde Salman al-Ouda uttalte tidligere i år at homofili er en synd, men ikke noe som skal straffes, og at det er en større synd å dømme homofile til døden enn homoseksualitet i seg selv. Han understreket også at et av de viktigste prinsippene i islam er et menneskes individuelle frihet. Rached Ghannouchi, grunnleggeren av det islamistiske Ennahda-partiet i Tunisia og muslimsk lærd, har også tatt til orde mot kriminalisering av homoseksualitet: «Islam spionerer ikke på mennesker, islam beskytter privatlivet og alle bør leve deres liv som de ønsker. Loven skal ikke forfølge menneskene inn i deres privatliv».

I USA har presidenten av den muslimske paraplyorganisasjonen Muslim Public Affair Council (MPAC), Salam Al-Marayati, kommet med en soleklar erklæring etter terroren i Orlando, hvor han løfter frem de sterke båndene MPAC og andre muslimske grupper i USA har med LHBT-samfunnet og samarbeidet mot hat og intoleranse. Han sier videre: «Som muslimer tror vi på religionsfrihet, borgerrettigheter og menneskerettigheter for alle».

I Orlando har muslimer donert blod til de sårede og slått ring rundt LHBT-miljøet. Samtidig som vi muslimer må jobbe hardt innad i våre miljøer for å få bukt med skepsis og hets av LHBT-personer, så er det viktig å huske at negative holdninger til homofile er utbredt i hele vårt samfunn. I en stor undersøkelse fra 2013, fremkommer det at andelen som mener homoseksualitet er perverst, spesielt blant norske menn, er urovekkende høyt. Vi vet også at «jævla homo» er et av de mest vanlige skjellsordene i norske skolegårder, og at tre av ti skeive elever blir utsatt for mobbing daglig. Ifølge en NOVA-undersøkelse fra 2011, har fire av ti homofile opplevd så alvorlig vold at de måtte oppsøke lege, og så mange som en av fire homofile under 25 år har forsøkt å ta sitt eget liv.

Så la oss hedre de drepte i Orlando og alle andre som har blitt utsatt for hatkriminalitet på grunn av sin seksuelle orientering, med å ta et samlet krafttak i hele vårt samfunn mot homofobi og homohets.

Bare slik kan vi sikre et trygt og godt mangfold for oss alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer