Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dødelig moralisme

Bent Høie må gi opp moralismen, og anlegge en mer vitenskapelig tilnærming til rusfeltet.

OSLO 20140207 Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20140207 Helseminister Bent Høie (H) på sitt kontor i Helsedepartementet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

En skulle tro det ikke kunne bli verre. Norge ligger allerede i Europa-toppen i overdosedødsfall. Nå viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet at dødsfallene har økt med 16 prosent fra 2013. I 2014 døde 266 personer som følge av ulovlige rusmidler, over fem ganger så mange som snittet i EU.

Dødsfallene kunne vært avverget. Skylden ligger på norske helsemyndigheter som fører en mislykka og moralistisk ruspolitikk.

Vi bør være varsomme med å tilskrive økningen til denne regjeringens politikk. Det som imidlertid er klart er at helseminister Bent Høie har stått i veien for en politikk som ville fått ned overdosedødsfallene.

Vi vet nemlig mye om hva som virker. Blant andre Sveits, Nederland og Danmark har innført heroinassistert behandling for tunge brukere. Evalueringene viser en betydelig reduksjon i overdosedødsfallene. Også kriminaliteten og nyrekruttering går ned. Livskvaliteten til brukerne går opp.

Til tross for dette har Høie satt foten bastant ned for alle forsøk på å innføre dette i Norge. Det er å si nei til kunnskap og det er en hån mot rusmisbrukerne og de pårørende.

Også overgangen fra å injisere til å røyke heroin, noe som dramatisk reduserer faren for overdose, står Høie i veien for.

Til tross for at helsemyndighetene har satt i gang tiltak for å få folk til å slutte å injisere, vil ikke Høie la rusmisbrukere røyke heroin på sprøyterommet, fordi han mener det vil gjøre sprøyterommet til «et sted der det blir lovlig å bruke narkotika».

Et annet land vi kan lære av er Portugal. På 1990-tallet var de i samme situasjon som Norge i dag. De hadde mange misbrukere og høye overdosedødsfall. I 2001 avkriminaliserte de bruken av alle rusmidler.

Kombinert med en hel rekke andre tiltak, har de redusert overdosedødsfallene til et minimum, blant annet som følge av at andelen som injiserer er halvert. De antatt negative bivirkningene av liberaliseringen har uteblitt.

Som Anlov Mathiesen demonstrerer i boka «Omsorgsindustrien», er det moralismen som preger tiltakene på rusfeltet. Det er det nødt til å bli en slutt på. Vi har ikke råd til å holde oss med dårlig fundert moralisme, som tar hundrevis av liv hvert år.

Vi kan ikke lenger være bekjent med å ha en av Europas strengeste ruspolitiske regimer.

Skadereduksjon må prioriteres over rusfrihet og moralismen må erstattes med en mer pragmatisk og vitenskapelig tilnærming til hvilke tiltak som virker. Høie, det er på tide å våkne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media