Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dødelig og kynisk

Kan hvem som helst ta livet av et annet menneske under visse omstendigheter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Ifølge Tom Ripley er svaret ja. I hvert fall hvis den samme Ripley får en finger med i spillet. «Ripley\'s Game» er basert på den tredje av Patricia Highsmiths bøker om Tom Ripley.

Ripley er blitt tjue år eldre siden hendelsene i «Den talentfulle Mr. Ripley», som med Matt Damon i hovedrollen gikk på norske kinoer i 2000. John Malkovich har overtatt rollen som Mr. Ripley, som har slått seg ned på den italienske landsbygda, hvor han nyter livet sammen med sin vakre, cembalospillende kone Luisa (Chiara Caselli). I et selskap i landsbyen overhører Ripley at verten, den engelske rammemakeren Jonathan Trevanny (Dougray Scott), håner ham som en nyrik amerikaner med dårlig smak. Det faktum at Trevanny er døende, hindrer ikke Ripley i å utforme en grusom hevn. Tvert imot utnytter han seg av det for å overtale Trevanny til å begå mord. Men til tross for at han benekter at han har samvittighet, uttrykker Ripley både omtanke og frykt når han rykker inn for å redde Trevanny ut av knipa. Malkovich klarer, til tross for minimal ansiktsmimikk, å troverdiggjøre Ripley både som en iskald morder som regelrett slakter noen av sine ofre, og som en usikker og rotløs stakkar som ikke tåler den minste fornærmelse. Regissør Liliana Cavani kombinerer både thriller, action og drama, og det fungerer.