Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dødelig raseri for et makkverk av en film

En alt annet enn talentfull filmskaper fra Israel som arbeider i California i USA, har gått under jorda, fordi hans film har utløst drap og herjinger i Libya og Egypt.

RASERI: En hjelpeløst lagd film, som skulle være politisk og avsløre profeten Muhammed, har ført til et flammende og drepende raseri blant ytterliggående muslimer i Libya og Egypt. På bildet brenner det i USAs konsulat i Banghazi i Libya. Foto: AFP / Scanpix
RASERI: En hjelpeløst lagd film, som skulle være politisk og avsløre profeten Muhammed, har ført til et flammende og drepende raseri blant ytterliggående muslimer i Libya og Egypt. På bildet brenner det i USAs konsulat i Banghazi i Libya. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Den et par timer lange filmen «Muslimenes uskyld» fikk ytterliggående muslimer til å angripe USAs konsulat i Benghazi i Libya, der tre personer ble drept, og USAs ambassade i Kairo i Egypt. Sam Bacile, som har laget filmen, sier den er ment som en provoserende film for å fordømme religionen islam.

- Islam er en kreftsvulst. Punktum, sa han flere ganger på telefon til nyhetsbyrået AP, angivelig fra sitt skjulested.

«Politisk film»
- Dette er en politisk film. USA har tapt en masse penger og en masse folk i kriger i Irak og i Afghanistan. Men vi kjemper med idéer, sier han.

Bacile er eiendomsutvikler i California, men han oppgir å være israelsk jøde. Filmen vil hjelpe hjemlandet Israel gjennom å avsløre skavankene i islam for verden, tror han.

Hjelpeløst
Filmen, som Dagbladet har sett et utdrag av, er ikke akkurat et filmatisk storverk. Det lages mye bedre amatør-filmer på ungdomsskolen eller hjemme hos folk. Skuespillere, handling og scenebilder er hjelpeløse. Man skulle tro budsjettet kunne ligge på 100 euro.

Men filmen, innspilt i fjor, kostet fem millioner US dollar å lage, ifølge filmskaperen. Og mer enn hundre jødiske støttespillere hjalp til med å finansiere den. Filmen ble innspilt i løpet av tre måneder, med 59 skuespillere og 45 personer bak kamera.

Profeten Muhammed framstilles som en dagdrivende flørter og en svindler. Han forsvarer seksuelt misbruk av barn. Tilhengerne hans framstilles som en gjeng bøller. Den klossete dialogen er full av fornærmelser som framstilles som avsløringer om Muhammed og islam.

Advarte
Steve Klein, som var konsulent på filmen, sier han advarte Bacile:

- Du kommer til å bli den neste Theo van Gogh.

Van Gogh var en nederlandsk filmskaper, som ble drept av en ytterliggående muslim i 2004. Også han var sterkt kritisk til islam, men i motsetning til Bacile kunne van Gogh lage film.

Filmen er innspilt med amerikansk engelsk som språk. Men seinere ble talen spilt over med egyptisk arabisk språk, og et kortere utdrag lagt ut flere steder på internettet.

Filmen ble vist én gang, i sin helhet og offentlig, i en nesten tom kinosal i Hollywood tidligere i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media