DEBATT

Dødelig selvtilfredshet fra Høie

Hvis kjemisk framstilt heroin er bedre enn metadon for de sykeste rusavhengige, så må legen få vurdere det.

IKKE TILRETTELAGT: - Helseministeren  vil at flere skal røyke framfor å injisere heroin, men bestemmer at det på sprøyterommene bare skal være lov å sette sprøyter, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Creative / NTB Scanpix.
IKKE TILRETTELAGT: - Helseministeren vil at flere skal røyke framfor å injisere heroin, men bestemmer at det på sprøyterommene bare skal være lov å sette sprøyter, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Creative / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet traff spikeren 19. januar med sin leder «Dødelig moralisme», om skyhøye overdosedødsfall i Norge, der de sier: «Dødsfallene kunne vært avverget. Skylden ligger på norske helsemyndigheter som fører en mislykka og moralistisk ruspolitikk».

Det er dessverre langt på vei rett, og Arbeiderpartiet må ta sin del ansvaret for at det har vært slik. Intensjonene som har ligget til grunn for norsk narkotikapolitikk har vært gode, men når våre dødstall ligger fem ganger over snittet i EU, må vi innse at det vi gjør ikke virker.

Arbeiderpartiet endret retning etter å ha lyttet til brukerne, fagmiljøet og Stoltenberg-utvalget. Vi vet nå hvordan flere liv kan berges og leve i verdighet med sin russykdom uten å livnære seg av kriminalitet.

20. januar leste vi Helseministerens forsvar. Han skryter av overdosestrategi og opptrappingsplan, men bortsett fra et viktig tiltak om utdeling av motgift i form av nesespray, er strategien sørgelig blottet for egne tiltak.

Høie trekker fram at den største sosiale ulikheten i helse rammer de rusavhengige. Det er riktig, men i den nye opptrappingsplanen står det fint lite om hvordan sosial ulikhet i helse skal adresseres. Det vi vet er at sosiale helseforskjeller ikke utjevnes gjennom skattekutt til de rikeste, men gjennom tiltak som treffer i hele samfunnet med fokus på tidlig innsats.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer