Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dødelig selvtilfredshet fra Høie

Hvis kjemisk framstilt heroin er bedre enn metadon for de sykeste rusavhengige, så må legen få vurdere det.

IKKE TILRETTELAGT: - Helseministeren  vil at flere skal røyke framfor å injisere heroin, men bestemmer at det på sprøyterommene bare skal være lov å sette sprøyter, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Creative / NTB Scanpix.
IKKE TILRETTELAGT: - Helseministeren vil at flere skal røyke framfor å injisere heroin, men bestemmer at det på sprøyterommene bare skal være lov å sette sprøyter, skriver Torgeir Micaelsen. Foto: Creative / NTB Scanpix. Vis mer
Meninger

Dagbladet traff spikeren 19. januar med sin leder «Dødelig moralisme», om skyhøye overdosedødsfall i Norge, der de sier: «Dødsfallene kunne vært avverget. Skylden ligger på norske helsemyndigheter som fører en mislykka og moralistisk ruspolitikk».

Det er dessverre langt på vei rett, og Arbeiderpartiet må ta sin del ansvaret for at det har vært slik. Intensjonene som har ligget til grunn for norsk narkotikapolitikk har vært gode, men når våre dødstall ligger fem ganger over snittet i EU, må vi innse at det vi gjør ikke virker.

Arbeiderpartiet endret retning etter å ha lyttet til brukerne, fagmiljøet og Stoltenberg-utvalget. Vi vet nå hvordan flere liv kan berges og leve i verdighet med sin russykdom uten å livnære seg av kriminalitet.

20. januar leste vi Helseministerens forsvar. Han skryter av overdosestrategi og opptrappingsplan, men bortsett fra et viktig tiltak om utdeling av motgift i form av nesespray, er strategien sørgelig blottet for egne tiltak.

Høie trekker fram at den største sosiale ulikheten i helse rammer de rusavhengige. Det er riktig, men i den nye opptrappingsplanen står det fint lite om hvordan sosial ulikhet i helse skal adresseres. Det vi vet er at sosiale helseforskjeller ikke utjevnes gjennom skattekutt til de rikeste, men gjennom tiltak som treffer i hele samfunnet med fokus på tidlig innsats.

Høie framhever at hele 2,4 mrd. kr skal gå til opptrappingsplanen, men dropper å nevne at pengene skal smøres ut over flere år og ikke engang øremerkes ruspasientene.

Arbeiderpartiet mener det må være leger, ikke politikere, som avgjør hvilket behandlingsopplegg og hvilke medikamenter en pasient trenger. Hvis kjemisk framstilt heroin er bedre enn metadon for de sykeste rusavhengige, så må legen få vurdere det. Høie er uenig.

Arbeiderpartiet ønsker å innføre brukerrom, som skal utvikles i retning av helsehjelpssentre etter modell fra Haukeland universitetssykehus. Dette er et viktig virkemiddel for å redusere overdoser og forebygge smittsomme sykdommer. Inntil dette er på plass, må det åpnes for at de tyngste rusmisbrukerne får mulighet til å røyke heroin på dagens sprøyterom.

Det sier en selvmotsigende helseminister nei til. Høie vil at flere skal røyke framfor å injisere heroin, men bestemmer at det på sprøyterommene bare skal være lov å sette sprøyter.

Vi må erkjenne at vi i for lang tid har latt tilfeldighetene råde når det gjelder innholdet i behandlingsoppleggene for rusavhengige. Rusbehandling må på lik linje med annen type behandling benytte seg av kunnskapsbaserte metoder. Behandlingsformer som ikke virker, må lukes ut. Det trengs tilpassede behandlingsplasser for både medikamentell behandling og for rusfrie opplegg, og disse bør være atskilt.

Videre trenger vi sømløse behandlingsopplegg der institusjoner og kommuner inngår forpliktende planer for ettervern. Ettervernsplanene må være en forutsetning for drift.

Kommunene må gjerne ha «bytteavtaler», så rusavhengige med behov for miljøskifte kan få det.

Høyres helseminister vil ikke tenke nytt og har i stedet gjeninnført en ruspolitikk med ideologiske skylapper. Det er farlig og det er på tide og snu. Dødstallene stiger for første gang på lenge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media