VAKKERT OG FARLIG: The Guardian rapporterte i februar at over 500 indere og nesten 400 nepalesere har omkommet under arbeidet med fotball-VM i Qatar de to siste årene. Bildet viser Al-Wakrah stadion, tegnet av Zaha Hadid Architects. (AFP PHOTO / Qatar 2022 committee)
VAKKERT OG FARLIG: The Guardian rapporterte i februar at over 500 indere og nesten 400 nepalesere har omkommet under arbeidet med fotball-VM i Qatar de to siste årene. Bildet viser Al-Wakrah stadion, tegnet av Zaha Hadid Architects. (AFP PHOTO / Qatar 2022 committee)Vis mer

Dødelig underholdning

ARKITEKTUR: Hva skal til før en arkitekt får blod på hendene?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ARKITEKTUR: I 2022 skal Qatar arrangere VM i fotball og FIFAs «top dog», den alltid like tillitsvekkende Sepp Blatter, kan bare beklage. Ingen bør tvinges til å løpe etter en ball i 50 varmegrader og ørkensol. Man gjør en rekke feil her i livet, uttalte Blatter nylig.

Et arbeidsuhell, altså, og nå er det for seint. Spist er spist, bestukket er bestukket. Byggingen av anleggene er i gang og arbeiderne dør i hopetall. I motsetning til topptrente fotballstjerner, som slipper unna med 2x45 minutter, må fremmedarbeiderne i Qatar jobbe 12-timers skift. De bor i overfylte sovesaler og de sanitære forholdene er elendige.

The Guardian rapporterte i februar at over 500 indere og nesten 400 nepalesere har omkommet i Qatar de to siste årene. Et flertall dør av hjertefeil eller i arbeidsulykker. The International Trade Union Confederation antar at 4000 fremmedarbeidere vil bøte med livet innen VM starter i 2022, hvis ikke noe drastisk skjer med kafala-systemet, der arbeiderne er bundet til sine oppdragsgivere under slaveliknende forhold.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn