KOMMENTARER

Døden er tatt fra oss

Er du fotballfan og drømmer om å få asken din spredt helt bokstavelig på hjemmebane? Det kan du glemme.

KREMASJON: Her ved krematoriet i Jönköping. 
Foto: Anna Hållams
KREMASJON: Her ved krematoriet i Jönköping. Foto: Anna Hållams Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et meget gravferdkonservativt land. Nå er ikke gravferd et rituale som er veldig preget av svigninger i mote og innovasjon, men selv når man tar høyde for det er Norge langt mer stivt på dette området enn land vi kan sammenligne oss med.

Ta kremasjon for eksempel. I Norge velges det kremasjon ved bare 32% av dødsfallene. Sverige og Danmark har henholdsvis 73 og 74 % kremerte. Kremering ble tillatt i 1913, men askespredning tok lengre tid. Det var først i 1997 vi begynte med slikt, og man må søke fylkesmannen om å få lov.

Asken må spres «for vinden» på et «tilstrekkelig øde sted» og ikke nær bebyggelse eller der folk ferdes. I praksis betyr det hav eller høyfjell. Asken gis ikke til familien etter kremasjonen men beholdes av gravferdsmyndigheten frem til begravelsen, og man prøver å unngå at folk lager «private gravsteder».

Så sent som i 1994 kalte kirkemøtet askespredning «ukristelig». Med en teologisk begrunnelse, det stred mot oppstandelsestankegangen. Jeg tror på kjødets oppstandelse etc.

DnK er langt mildere stemt nå som alternativet har etablert seg. Askespredning vokser i omfang år for år og det andre nye alternativet, felles minnesmerke i en minnelund, har blitt stadig mer populært.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer