Døden inntar Ullevaal Stadion

Alt handler om fotball i Arild Stavrums første krim.

BALLMYSTIKK: Arild Stavrum har med sin rike fotballerfaring god peiling på spillet bak kulissene. Det utnytter han i sin krimdebut. Her er han som Molde-trener i 2006.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
BALLMYSTIKK: Arild Stavrum har med sin rike fotballerfaring god peiling på spillet bak kulissene. Det utnytter han i sin krimdebut. Her er han som Molde-trener i 2006. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

ANMELDELSE: Arild Stavrum debuterte skjønnlitterært til gode kritikker i 2008. I roman nummer to tar han fotballen med seg inn i krimsjangeren, og det er i utgangspunktet ingen dum idé. Der hvor store pengebeløp er i sirkulasjon er det som kjent stor sannsynlighet for at det begås lovbrudd.  

Stor detaljrikdom

Forfatterens kjennskap til miljøet skaper høy troverdighet og stor detaljrikdom i fortellingen. Han har dessuten utviklet et fint plott, som gir ham muligheten til å si mye interessant og oppsiktsvekkende om fotballens verden. Problemet er at han ikke klarer å begrense seg.

Absolutt alt dreier seg om fotball i «Golden Boys», fotballfaglige detaljer siver inn i hvert minste hjørne av romanen, og forfatteren er ikke alltid i stand til å se når det blir i meste laget.

Døden inntar Ullevaal Stadion

Når hovedperson Steinar Brunsvik får øye på den vakre TV2-reporteren Benedikte Blystad for første gang, får grønnfargen i øynene hennes ham til å tenke på fotballlaget Celtic. Den assosiasjonen får nok bare en ekte fotballidiot.  

Hvem drepte Arild Golden?

Brunsvik er den tidligere landslagsstjernen som hoppet av på toppen av sin karriere, nærmere bestemt i pausen under en landskamp på Ullevål Stadion. På det tidspunktet var han ikke bare midtbaneanker på landslaget, han var også stjerne i den nederlandske storklubben Ajax. Hvorfor Steinar gjorde som han gjorde er ett av spørsmålene som driver historien fremover. Det andre er hvem som tok livet av den kyniske fotballagenten Arild Golden, som blir funnet død på sitt kontor på Ullevaal Stadion. Politiet er helt fraværende i historien. Det er Brunsvik selv, med god hjelp fra TV2-reporteren Benedikte Blystad, som må løse saken.  

Grunne karakterer

Stavrum har disponert fortellingen godt, han beveger seg uanstrengt ut og inn av scener og situasjoner, faglige passasjer og mer personlige refleksjoner. Litt for ofte blir det imidlertid litt for grunt. Mange av refleksjonene og bihistoriene virker påklistret og har liten eller ingen funksjon i fortellingen.

Karakterene er også grunne, Stavrum klarer sjelden å la dem vise seg gjennom handlinger, men må må stadig ty til lange, oppramsende passjer der han redegjør for alt de har gjort før denne historien starter.

Det svekker både fremdriften i historien og leserens interesse for karakterene.