Døden og pingvinenPingvinproblemer

Underfundig og stilrent om begravelsespingviner og nekrologforfattere i korrupt postsosialistisk stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Vitsen om den kjente og fryktede nekrologforfatter blir en litterær realitet i denne absurde romanen av Andrej Kurkov (1961). Han regnes blant Ukrainas fremste forfattere.Med gjennombruddsromanen «Døden og pingvinen» er Kurkov blitt sammenliknet både med Kafka, Bulgakov og Pinter. En sammenlikning som både i stil og innhold ikke virker altfor overdreven.

Depressiv pingvin

Hovedpersonen Viktor er «en skribent fanget mellom journalistikk og grunn prosa» (en vidunderlig presis karakterstikk av en viss type forfattere). Han bor i Kiev med den depressive og selskapssyke pingvinen Misja. Av en litt obskur redaktør i «Hovedstadsnytt» får han i oppdrag å skrive en rekke nekrologer over Kievs fremste personer. Slik at avisa er forberedt, som redaktøren uttrykker det.Viktor sprenger sjangeren gjennom å lage små fortellinger eller såkalte obelisker, der «samtlige karakteristikker besto av fortidsnostalgi og våpenhandel i skjønn forening». Samt datoer som gir fortellingene «puls og rytme». Det eneste aberet er at den stolte forfatter ikke får se sitt navn på trykk, men må undertegne med «venner av avdøde». Når disse folkene dør en etter en (fall fra sjette etasje, selvmord og liknende), aner Viktor ugler i mosen. Men de mange dollarsedlene gjør at han fortsetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer