– Dødsfallet kom overraskende og uforberedt

Men Tinius sikret VG og Aftenposten mot oppkjøp fra utenlandske kapitalister før sin død.

(Dagbladet.no): Tinius Nagell-Erichsen døde i dag.

– Han ble syk ved påsketider i fjor. Men han frisknet til i løpet av sommeren. Det var overraskende og uforberedt, sa Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde på pressekonferansen etter Tinius’ død i dag.

Tinius hadde en betydelig personlig formue.

Men mest kjent er han som mangeårig styreleder og største eier i Schibsted ASA.

– Det er trist og vemodig. Det er en god kollega og samarbeidspartner som er gått bort. Jeg vil savne Tinius. Det finnes ikke så mange som ham, som tenker annerledes enn alle andre, og som har vilje og makt til å gjøre noe med det, sa Sunde.

– Han var alltid opptatt av å sikre frie og uavhengige medier, sa han.

LES OGSÅ: Mistet aldri sin kjærlighet til mediene

Hadde negativ kontroll

DØDE I NATT: Tinus Nagell-Erichsen (73) døde i natt. Han slet med sykdom i fjor, men dødsfallet kom overraskende på topplederne i Schibsted. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
DØDE I NATT: Tinus Nagell-Erichsen (73) døde i natt. Han slet med sykdom i fjor, men dødsfallet kom overraskende på topplederne i Schibsted. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Gjennom Stiftelsen Tinius kontrollerte Tinius Schibsted, som eier en rekke mediebedrifter, blant annet Aftenposten og VG i Norge, og Aftonbladet i Sverige.

Tinius var Schibsteds største enkelteier da det ble børsnotert i 1992 og han ble konsernets første styreleder. Tinius hadde såkalt negativ kontroll i konsernet med sin aksjepost på 26,1 prosent.

I 1996 opprettet han Stiftelsen Tinius og overførte sin aksjonærinnflytelse i Schibstedkonsernet til stiftelsen. Begrunnelsen var å holde hans eierskap i konsernet samlet, og bruke innflytelsen til å verne om Schibsted som mediekonsern.

- Gir sterk innflytelse

Så lenge eierposten på 26,1 prosent holdes samlet, gir disse vedtektsbestemmelsene betydelig innflytelse over eierskapet av Schibsted. Styrken i den samlede post er så sterk at eventuelle oppkjøp også vil være meget vanskelig, melder Schibsted selv.

Stiftelsens styre består i dag av Per Egil Hegge, John A. Rein og Ole Jacob Sunde. Hvert medlem vil i framtida utpeke sin personlige etterfølger.

Hegge er tidligere redaktør i Aftenposten, Rein er blant annet styremedlem i VG og deleier i advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co, mens Sunde blant annet er styreleder i Schibsted ASA.

Vedtektene i Stiftelsen Tinius fastslår at den skal arbeide for at Schibstedkonsernet skal videreføres som mediekonsern, drevet etter de samme redaksjonelle og forretningsmessige hovedretningslinjer som i dag.

– Dødsfallet kom overraskende og uforberedt

- Ikke et vanlig produkt

Ved opprettelsen i 1996 sa Tinius følgende om stiftelsen:

«Eierskapet betyr noe meget mer for en avis enn for en vanlig industribedrift. Avisen er ikke et vanlig produkt, men mer et forum for helt vital samfunnsinformasjon og meningsbrytning som vår demokratiske samfunnsform hviler på. Aviseierskapet bør derfor i tillegg til å være langsiktig, åpent forplikte seg til de verdier avisen står for. Til tider kan det være nødvendig å forsvare disse verdier slik at avisen fortsatt er fri og uavhengig. Det er da en fordel å eie en større part.»

Ole Jacob Sunde vil bli formann i det nye styret.

– Jeg vil arbeide for å bevare og forsvare de verdier som Tinius etterlater seg, sa han på dagens pressekonferanse.

Passet på katedralen

Konsernsjef Kjell Aamot snakket også varmt om Tinius i dag.

– Han brukte hele livet til det som ble Schibsted, og som ikke ville blitt det Schibsted er i dag uten ham, sa han.

Aamodt fortalte at han har kjent og jobbet med Tinius i 30 år.

– Du verden så mye uenig vi har vært, sa Aamodt, før han la til at de alltid klarte å komme til en enighet.

– Han sa til meg: Pass på børsen, du, så skal jeg passe på katedralen.

Tinius Nagell-Erichsen etterlater seg samboer og fire voksne barn.

B-aksjene i Blommenholm Industrier, selskapet som indirekte kontrollerer Schibsted, tilfaller dødsboet etter ham. Men A-aksjen, den eneste som betyr noe i avgjørelser i selskapet, eies nå av Stiftelsen Tinius.

OVERRASKET OVER DØDSFALLET: Ole Jacob Sunde og Kjell Aamot holdt pressekonferansen i Schibsteds lokaler i dag.
LA NED BLOMSTER: Det var i dag lagt ned blomster ved statuen av Tinius Nagell-Erichsen utenfor Schibsteds lokaler i Oslo sentrum.