Dødshjelp underveis?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om noen uker (9. november) skal delstaten Washington på USAs vestkyst avholde folkeavstemning om legeassistert dødshjelp. Et lovforslag – Death with dignity act – er laget etter modell fra nabostaten Oregon, hvor leger kan utskrive dødbringende medisiner til pasienter med mindre enn 6 måneders forventet levetid. Pasienten må selv ta medikamentet når lidelsen blir uutholdelig. Etter 10 år med slik praksis i Oregon er det nå framlagt statistikk og forskningsresultater som har fått mange tidligere motstandere av dødshjelp til å snu, ikke bare i USA, men også i Europa. En redaksjonell leder i avisa The Oregonian oppsummerer denne stemningsendringen på følgende måte: «Motstandere, som oss selv, advarte om at loven ville få strømmer av sårbare pasienter til å begå selvmord, ramme handikappede og skape en opphopning av dødssyke som ønsket å dø ved hjelp av resepter fra legene. Etter 10 års erfaring med loven, har vi ikke sett noe slikt misbruk.» (13.1.08)

Forut for folkeavstemningen i Washington går debatten i stormkast i og utenfor regionen. Mange håper på en dominoeffekt av erfaringene i Oregon, og motstanderne frykter rimeligvis det samme. Temaet har lenge vært av de heteste også i California, og uansett hvordan det vil gå i Washington, viser meningsmålingene at andre stater snart vil komme på banen i nye oppgjør om dødshjelp. Den katolske kirke er spesielt aktiv i kampen, og satser store beløp på å bekjempe all liberalisering av lovene på dette område. 20 millioner kroner ble brukt til knusende kampanjer mot slike lovforslag i statene Michigan (1998) og Maine (2000), skriver American Medical Associations nyhetsbulletin Amednews. (12.5.08.) Tilhengerne disponerte småpenger i forhold, men det ser ut til at denne ulikheten nå er snudd opp ned. Katolikkene hadde pr. september i år «bare» samlet inn 2,4 millioner kroner til sin motkampanje i Washington, mens dødshjelptilhengerne har fått 11 millioner til sine aksjoner, hvorav mer enn 1 million er gitt av statens tidligere guvernør, den Parkinson-rammede Booth Gardner. En annen interessant endring er de positive kommentarene i media. Ved begynnelsen av dette året skrev redaktøren i The Seattle Times følgende:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer