IKKE GITT OPP - ENNÅ: «A House to die in» kan gjenoppstå, dersom kunstner Bjarne Melgaard og partnerne i Selvaag/Snøhetta finner en ny, egnet tomt. Foto: Anders Grønneberg
IKKE GITT OPP - ENNÅ: «A House to die in» kan gjenoppstå, dersom kunstner Bjarne Melgaard og partnerne i Selvaag/Snøhetta finner en ny, egnet tomt. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Bjarne Melgaard

«Dødshuset» fikk dødsstøtet - men det kan gjenoppstå

Oslo bystyre har sagt endelig nei til Bjarne Melgaards «A house to die in» på Kikutkollen.

Denne uka tok Oslo bystyre livet av «A house to die in». Politikerne vil nå omregulere Kikutkollen til grøntområde, og blokkerer dermed for planene om å sette opp det omstridte «dødshuset» til kunstneren Bjarne Melgaard.

Byutviklingskomiteens innstilling til bystyret ble enstemmig vedtatt. Området rundt er dels vernet og dels regulert til friområde. Politikerne har ikke sagt nei til «dødshuset» på prinsipielt grunnlag, men vil ikke ha det plassert på Kikutkollen ved Edvard Munchs gamle atelier på Ekely.

Ikke dødt - ennå

Bjarne Melgaard legger ikke skjul på at han, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Tredal Thorsen, er skuffet over politikerne.

- «A house to die in» har ikke avgått ved døden - ennå, sier Bjarne Melgaard.

Han ønsker ikke å si noe mer foreløpig. Kunstneren, som har jobbet sammen med Selvaag og Snøhetta i over fem år, skal etter hvert ha møte med de andre involverte, og vil da ta en endelig avgjørelse.

- Tre dager blir snaut

- Vi skal sette oss ned og ta dette inn over oss. Jeg er ingen slagen mann. Arkitekter og utbyggere er vant til å slåss, og vi gir oss ikke så lett, sier arkitekt Kjetil Tredal Thorsen i Snøhetta.

Men om dødshuset gjenoppstår, trenger de lengre tid enn de tre dagene Jesus brukte for å vende tilbake til livet.

- Ja, tre dager som det står i Bibelen blir noe snaut. Vi trenger nok mye mer tid. Vi har brukt fem år til nå, og skulle vi finne en ny tomt, er det ikke bare å flytte huset dit, sier Thorsen.

I TENKEBOKSEN: Kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen er i tenkeboksen. Foto: Anders Grønneberg
I TENKEBOKSEN: Kunstner Bjarne Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen er i tenkeboksen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Motløs og lei

I likhet med Thorsen og Melgaard, utelukker heller ikke utbygger Olav Selvaag at «dødshuset» kan gjenoppstå - da på et annet sted. For ingen tror på mirakler og at byrådet vil omstøte bystyrets vedtak.

- Jeg er motløs, lei og litt sliten etter fem års planlegging, sier Selvaag, og fortsetter:

- Vi er oppgitt over at politikerne har stoppet dette før plansaken er ferdig utarbeidet og presentert - og at saken havarerer på grunn av et privat forslag fra en Frp-representant. En merkelig saksgang.

- Kan videreutvikles

Han forteller at partene i løpet av høsten skal møtes for endelig å bestemme seg for om de vil gå videre og finne en ny tomt eller gravlegge «dødshuset» en gang for alle.

Arkitekt Thorsen er tydelig på at «dødshuset», slik vi kjenner det i dag, i så fall må forandres.

- «A house to die in» er tegnet og tilpasset Kikutkollen. Men det er elementer i prosjektet som kan videreutvikles. Men det kan ikke bare flyttes til en annen tomt, like lite som Operaen i Bjørvika kan settes opp i Stockholm, sier Thorsen.