UT AV NORGE: Bjarne Melgaard har jobbet i seks år for å realisere planene om «A House to die in». I høst kom Oslo kommunes endelige nei. - Nå er utlandet interessert, så da kan Oslo kommune takke seg selv, sier Melgaard til Dagbladet. Her står han ved en av de mange modellene han har laget. Foto: Anders Grønneberg
UT AV NORGE: Bjarne Melgaard har jobbet i seks år for å realisere planene om «A House to die in». I høst kom Oslo kommunes endelige nei. - Nå er utlandet interessert, så da kan Oslo kommune takke seg selv, sier Melgaard til Dagbladet. Her står han ved en av de mange modellene han har laget. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Bjarne Melgaard

Dødshuset kan havne i utlandet

Utenlandske oppkjøpere er interessert.

«A House to die in» er ikke død, selv om Oslo kommune har sagt endelig nei til Bjarne Melgaards «dødshus» på Kikutkollen.

- Jeg er blitt kontaktet av utenlandske investorer, sier kunstner Bjarne Melgaard til Dagbladet.

Blir avklart på nyåret

I september ga Oslo bystyre et endelig nei til kunstner Bjarne Melgaard og partnerne i Selvaag/Snøhetta, som ønsket å bygge det omstridte huset på en kolle ved Edvard Munchs gamle atelier på Ekely.

Melgaard, utbygger Olav Selvaag og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen har jobbet i med planene i seks år.

- Utenlandske investorer er interessert i huset. Vi skal ha møte med dem på nyåret. Får vi en avtale, går «A House to die in» til en europeiske by. Jeg vil ikke si hvilket land det er snakk om, sier Melgaard.

- Kan ha det så godt

Kunstneren legger til at han synes det er trist at prosjektet går ut av landet. Han har hele tiden håpet på en løsning med Oslo kommune. Men nå orker ikke han, Selvaag og Thorsen å kjempe mer for eventuelt finne en alternativ tomt.

- Nå kan Oslo kommune har det så godt. Det er de som mister «dødshuset», sier Melgaard.

- De utenlandske investorene er veldig interessert i prosjektet. Det er akkurat de samme planene og tegningene vil bygge videre på, tilpasset en ny tomt et sted i Europa, sier Melgaard.

- Forferdelig trist

Olav Selvaag har vært involvert i planene siden 2012, da Melgaard tok kontakt og lurte på om utbyggeren hadde en tomt til formålet. Han kjenner til planene om å sende dødshuset ut av landet.

- Jeg synes det er forferdelig trist, sier han, og legger til:

- Jeg kjenner til at utenlandske, europeiske investorer ønsker seg «A House to die in». Jeg er ikke med videre i den prosessen, siden vi i Selvaag skulle finne en egnet tomt i Norge. Nå er det Snøhetta og Melgaard som tar prosjektet videre.

- Ville skapt glede

Olav Selvaag mener at Oslo og Norge dermed går glipp av unikt kunst- og arkitektonisk byggverk - en skulptur som ytterligere ville satt Norge på det internasjonale kunstkartet.

- Det er et bygg som ville skapt nysgjerrighet og glede langt utover landets grenser, sier han.

Dagbladet har ikke lyktes i å få kommentar fra Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, som sammen med Melgaard skal forhandle med de utenlandske interessentene.