«Squid Game»:

Dødslek sprer seg

Netflix-serien har tatt verden med storm. Nå leker barn« Squid Game» i skolegårdene i Norge, Sverige og Danmark.

BARN LEKER: I Danmark ser lærere og foreldre at barn leker Squid Game i friminuttene. Foto: SplashNews.com/NTB.
BARN LEKER: I Danmark ser lærere og foreldre at barn leker Squid Game i friminuttene. Foto: SplashNews.com/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netflix-suksessen «Squid Game» er serien «alle» snakker om for tiden.

Den sørkoreanske thrilleren har toppet listene i en rekke land, og det har siden utgivelse vært spådd at den kunne bli Netflix mest sette serie noensinne.

Det er ikke bare på Netflix at serien har blitt populær.

«Squid Game» har nå spredd seg til skolegårdene i Skandinavia. Seinest forrige uke ble Rasta skole i Lørenskog nødt til å legge ned forbud mot en lek som imiterte serien.

Lærere advarer

Denne uka skriver danske BT og svenske NSD at barn i Danmark og Sverige også har begynt å leke imitasjonsleker fra serien.

På Hertsöskolan i Luleå har lærere nå sendt ut advarsler til foreldre om at barna deres utfordrer hverandre i flere av lekene fra «Squid Game».

POPULÆR: Netflix-serien Squid Game har tatt seerne med storm og ligger an til å bli den mest strømmede serien. Video: Netflix. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Mange av spillene som vises i serien har eksistert lenge i de fleste skolegårder, for eksempel «rødt lys» og «tautrekking». Den store forskjellen i TV -serien, er at deltakerne i lekene blir drept hvis de feiler.

Aftonbladet har snakket med en assisterende rektor fra Stockholm, som ikke ønsker å si hvilke leker fra serien barna har lekt, men sier at det er viktig for foreldre å passe på hva barna deres ser på.

- Det er ikke så farlig, men vi la merke til det med en gang. Vi oppfordrer alltid til lek og fysisk aktivitet. Men skolens lærere er sammen med barna i friminuttene og fanger opp når noe ikke stemmer, sier den anonyme viserektoren til Aftonbladet, om lekene de har sett utspille seg i skolegården.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

Bekymrede foreldre

I Danmark har BT snakket med tobarnsmora Louise Lage, fra Padborn, som er svært bekymret over at barna hennes på åtte og elleve år leker «Squid Game» i skolegården.

Hun forklarer at flere av skolekameratene deres har sett TV-serien. Det har videre ført til at lekene har utspilt seg på barneskolen i friminuttene.

- De har snakket om det på skolen i noen uker nå. Noen av de andre har sett serien, og det vil barna mine også, men får de ikke lov til.

- De er altfor små, sier Louise Lage, som ennå ikke har sett serien, men baserer sin bekymring på publisiteten og klippene av serien hun har sett.

NY SERIE: Her er de første bildene fra innspillingen av Netflix' Lørenskog-serie om forsvinningen av Anne Elisabeth Hagen. Video: Henning Lillegård / Magnus Paus. Vis mer

- Unge bør ikke se

Forrige uke snakket Dagbladet med faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, som har fått ut med en advarsel til foreldre i Norge. Barnevakten er en selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.

- Dette er ikke en serie unge barn bør se. Det som bekymrer meg er at man på TikTok kopierer lekene fra serien. Hvis det oppstår såkalte «challenges» av «Squid Game», så kan det i verste fall gå langt over grensa for hva som er trygt, sa Tønnessen til Dagbladet forrige uke.

BEKYMRET: Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, er bekymret for om barn skal kopiere lekene fra «Squid Game». Foto: Barnevakten.
BEKYMRET: Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, er bekymret for om barn skal kopiere lekene fra «Squid Game». Foto: Barnevakten. Vis mer

Tønnessen mener det er enkelt nok for foreldre å holde barna unna «Squid Game» på Netflix, med bruk av foreldreinnstillingene. Verre er det å holde de små unna alle klippene som vises i sosiale medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer