URFRAMFØRING: Musikkstykket på 21 minutter ble for første gang framført i Berlinerfilharmonien tirsdag. Foto: Asbjørn Svarstad
URFRAMFØRING: Musikkstykket på 21 minutter ble for første gang framført i Berlinerfilharmonien tirsdag. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

Dødsmesse om Utøya urframført i Berlin

Av internasjonalt ungdomsorkester i Berlinerfilharmonien.

BERLIN (Dagbladet):  Den tyske komponisten og dirigenten Andreas Kähler forteller til Dagbladet at han det siste halvåret har arbeidet intenst på «Requiem for Utøya»

Fire nordmenn Gjennom de siste 12 dagene har verket vært ett av stykkene som er blitt innarbeidet av et orkester på 80 deltakere fra 18 ulike nasjoner - og et kor på 70 medlemmer.

- Arrangementet heter fortsatt Tysk-Skandinavisk Ungdomsfilharmoni, sier Andreas Kähler.

- Da vi startet med dette for 32 år siden, var det årlig 20-30 norske deltakere i alderen 17 til 24 år.  Men dette har endret seg. I år har bare fire unge norske musikere meldt seg, konstaterer Kähler - som selv dirigerer.

Imponert - Jeg var - og er - veldig imponert over hvordan det norske samfunnet reagerte etter katastrofen som skjedde. Et slikt rekviem (katolsk dødsmesse) handler om å være med på å kreere et slags kollektivt minne.

- Mange andre kunstnere har allerede gjort det samme, i form av musikk, drama, dikt. 

- Selv om jeg ikke ble personlig ramt av tragedien, forsøker jeg gjennom musikken å gi uttrykk for kollektive følelser i denne sammenhengen.  Og jeg håper jeg har rett til det, sier Andreas Kähler.

Blanke nerver Komponisten sier han selv er tilfreds med stykket, og at han selvsagt håper det i framtiden vil bli spilt i mange andre land - også Norge.

- Orkestermedlemmene arbeider utrolig energisk og oppofrende med materialet. Så dette gikk veldig bra, sier Andras Köhler. 

Over 2000 berlinere hadde tirsdag kveld funnet veien til den store salen hos Berliner Philharmonikerne - langt flere enn arrangørene forventet.  «Requim for Utøya» fulgte hele 85 minutter etter pausen - og varte i 22 minutter. 

Sterke følelser Ragnar Heyerdahl - frontfigur i «Sturm&Drang» og til daglig fiolinist i oslofilharmonien - har vært med på prosjektet siden starten for 32 år siden. 

KOMPONISTEN: Andreas Peer Kähler (til v.) studerer partituret til «Requim for Utøya» - sammen med fiolinisten Ragnar Heyerdahl, som er en av veteranene og ildsjelene bak de tyskskandinaviske ungdomsharmonikerne - som hvert år ved nyttår går av stabelen i Berlin. Foto: Asbjørn Svarstad
KOMPONISTEN: Andreas Peer Kähler (til v.) studerer partituret til «Requim for Utøya» - sammen med fiolinisten Ragnar Heyerdahl, som er en av veteranene og ildsjelene bak de tyskskandinaviske ungdomsharmonikerne - som hvert år ved nyttår går av stabelen i Berlin. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

- Det har vært sterke følelser forbundet med dette.

- Tema er vanskelig og nervene lå blanke hos flere av musikerne for urpremieren, sier Heyerdahl - som slår fast at det berlinske publikummet reagerte med trampeklapp og stor begeistring

DØDSMESSE:  «Requim for Utøya». Foto: Asbjørn Svarstad
DØDSMESSE: «Requim for Utøya». Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer