HARD STRAFF: Dødsstraff i Norge på 1800-tallet ble ofte utført ved halshogging. Øksa på bildet har imidlertid ikke vært brukt av noen bøddel, bare til vedkløyving. Foto: NTB Scanpix
HARD STRAFF: Dødsstraff i Norge på 1800-tallet ble ofte utført ved halshogging. Øksa på bildet har imidlertid ikke vært brukt av noen bøddel, bare til vedkløyving. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Dødsstraffen ble utført ved halshogging med håndøks»

True crime fra 1800-tallet hentet fra wikipedia.

Meninger

I dag er det 21. august. Hva slags dag er det? På wikipedia finner jeg en oversikt, blant annet en fæl fortelling om en mann som ble henrettet i Norge på denne datoen, i 1863. Her er historien, lett redigert: «Ole Stokkestadeie, også kalt Ola Sveahaugen (1835-1863), var en hustrumorder. Han blir beskrevet som en tufs med lite tiltak som levde av løsarbeid. I tillegg er han skildret som notorisk upålitelig, en mann hvis ord aldri stod til troende. I løpet av sin ungdom fikk han barn med tre forskjellige kvinner.

For å unngå straff måtte han gifte seg med en av dem, og han valgte – rådet av sin far – Ingeborg Knudsdatter, som var 8 år eldre enn ham og angivelig mentalt tilbakestående, hvis ikke direkte ustabil. Ekteskapet var kjærlighetsløst, i alle fall fra Ole Stokkestadeies side (det ser ut som om hustruen hadde kjærlighet til ham på sin måte) og hadde aldri kommet i stand hvis ikke det hadde vært for trusselen om straff. De bodde ikke sammen, hun bodde hos sine foreldre og han vandret rundt i Vågå på leting etter tilfeldig arbeide.

Rettsreferatene tegner bildet av en holdningsløs psykopat. 13. februar 1862 gikk Ole Stokkestadeie på besøk til sin hustru og 2 år gamle barn. Han kvalte hustruen med et tau og hengte henne opp i en takbjelke for å få det til å se ut som selvmord. Etter det la han halstørkledet sitt rundt barnets hals og kvalte det. Det var bare én eneste mistenkt da de to drepte ble funnet, og Ole Stokkestadeie tilsto nærmest umiddelbart. Motivet for drapene var økonomisk, da han ville slippe ‘det stadige maset’ om underholdningsbidrag.

Stokkestadeie ble dømt til døden ved alle retter opp til Høyesterett. Han ble arrestert og sendt på tukthuset i Gjøvik der presten tok seg av ham. Henrettelsen ble utført av Samson Isberg 21. august 1863 på gjerningsstedet. Dødsstraffen ble utført ved halshugging med hånd-øks. Etter gammel skikk ble kista løfta over gjerdet rundt kirkegarden for å ikke ‘vanhelge vegen til kirka’.»

Hva skal vi med true crime og kriminalromaner når vi har wikipedia?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.