Dødssynder på bok

Fredag hadde «De 7 dødssyndene» kinopremiére. Samme dag debuterte filmen i bokform. Med på laget er blant annet Lille Lørdag-gjengen.

«De 7 dødssyndene» er skrevet og regissert av ni norske mediepersonligheter, kjent fra film og tv. På premiredagen kom manuset til filmen også ut som bok. Syv noveller har blitt syv novellefilmer.

Frisk mosaikk

- Ideen er vel egentlig min, sier produsent Yngve Sæther til Dagbladet.no.

Han ville få norske filmfolk til å jobbe sammen, og samlet et kreativt team. Med Erlend Loe som manuskonsulent, og to kortfilmkonsulenter fra Grimstadfestivalen med på laget, har Sæther skapt en mosaikk av en film. Dessuten har danskenes Dogme-guru Mogens Rukov kommet med verdifulle innspill.

Resultatet er i følge Sæther syv veldig forskjellige kortfilmer, som likevel fungerer som en helhet.

- «De 7 dødssyndene» skal ikke redde norsk film, men filmen representerer en friskhet som kanskje mangler i Norge, fortsetter Sæther.

Hver kortfilm har en av dødssyndene som grunnidé. Du husker dem kanskje fra filmen «Seven» med Brad Pitt - hovmod, grådighet, utukt, misunnelse, vrede, fråtseri og likegyldighet. Alle er beskrevet med syv minutters humor, og utspiller seg i Norge.

Spennende manus

Sæther tror manuset kan fungere som inspirasjon for folk som ønsker å jobbe med manus og film, fordi det viser mulighetene innen manusskriving. Mens noen av «kapitlene» er strengt tekniske, er andre mer skjønnlitterære.

Blant bidragsyterne står blant annet Lille Lørdag-trekløveret Marit Åslein, Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Åslein har skrevet dødssynden «Misunnelse», mens de to moromennene har regissert den.

Filmregissør Margareth Olin har skrevet og regissert «Fråtseri», mens Lars Gudmestad har ansvaret for «Grådighet».

Det var Cappelenredaktør Herdis Eggen som ønsket manuset utgitt som bok. «De 7 dødssyndene» blir da nummer to i serien Cappelen film.

- Det var en morsom bonus for oss, avslutter en fornøyd Sæther til Dagbladet.no.

maria.borja@dagbladet.no