Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dødssynder på bok

Fredag hadde «De 7 dødssyndene» kinopremière. Samme dag debuterte filmen i bokform. Med på superlaget er blant annet Lille Lørdag-gjengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De 7 dødssyndene» er skrevet og regissert av ni norske mediepersonligheter, kjent fra film og tv. På premihredagen kom manuset til filmen også ut som bok. Syv noveller har blitt syv novellefilmer.

Frisk mosaikk

- Ideen er vel egentlig min, sier produsent Yngve Sæther til Dagbladet.no. Han ville få norske filmfolk til å jobbe sammen, og samlet et kreativt team.

Med Erlend Loe som manuskonsulent, og to kortfilmkonsulenter fra Grimstadfestivalen med på laget, har Sæther skapt en mosaikk av en film. Dessuten har danskenes Dogme-guru Mogens Rukov kommet med verdifulle innspill.

Resultatet er i følge Sæther syv veldig forskjellige kortfilmer, som likevel fungerer som en helhet.

- «De 7 dødssyndene» skal ikke redde norsk film, men filmen representerer en friskhet som kanskje mangler i Norge, fortsetter Sæther.

Hver kortfilm har en av dødssyndene som grunnidé. Du husker dem kanskje fra filmen «Seven» med Brad Pitt - hovmod, grådighet, utukt, misunnelse, vrede, fråtseri og likegyldighet. Alle er beskrevet med syv minutters humor, og utspiller seg i Norge.

Spennende manus

Sæther tror manuset kan fungere som inspirasjon for folk som ønsker å jobbe med manus og film, fordi det viser mulighetene innen manusskriving. Mens noen av «kapitlene» er strengt tekniske, er andre mer skjønnlitterære.

Blant bidragsyterne står blant annet Lille Lørdag-trekløveret Marit Åslein, Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Åslein har regissert dødssynden «Misunnelse», som de to moromennene har skrevet manus til.

Filmregissør Margareth Olin har skrevet og regissert «Fråtseri», mens Lars Gudmestad har ansvaret for «Grådighet».

Det var Cappelenredaktør Herdis Eggen som ønsket manuset utgitt som bok. «De 7 dødssyndene» blir da nummer to i serien Cappelen film.

- Det var en morsom bonus for oss, avslutter en fornøyd Sæther til Dagbladet.no.