Dødstime for haute couture

PARIS (Dagbladet): Betyr Yves Saint Laurents retrett slutten av haute couture? Luksusbransjen er kjøpt opp av store industriinteresser. De som er igjen sliter med store tap.

- Saint Laurents avgjørelse betyr et smertelig fravær for haute couture. Ingenting blir som før. Men vi må følge hans eksempel. Vår plikt er å være til stede og formidle yrkets modernitet og særegenhet, sier Emmanuel Ungaro, en av 12 moteskapere som skal ha hautecouture-visning om noen dager. I 1945 var det 106 visninger.

160 ansatte i Saint Laurents haute couture vil bli sagt opp innen sommeren. Fremdeles arbeider litt over 4000 syersker og andre i bransjen. Før annen verdenskrig var det 35000.

Da hadde haute couture 15000 kunder over hele verden. I dag har markedet skrumpet inn til under 2000 kvinner, og bare 200 faste kunder. Saint Laurent hadde snaue 100 kunder.

Redde

- Ja, situasjonen er vanskelig, vedgår

Stéphane Rolland, designer hos Jean-Louis Scherrer overfor Dagbladet. Kundene er redde etter 11. september. De tør ikke fly. 60 prosent av hautecouture-kundene er amerikanske. En stor andel kommer fra Midtøsten.

Men Rolland er ikke pessimist. Kundene har forandret seg og tilpasset seg en ny tid, mener han. Siste skrik kan være en slitt jeans med en brodert jakke til én million.

- Hautecouture-visningene representerer et image, sier Rolland.

Biprodukter

Det er det som selger alle biproduktene. Prjt-à-porter-kolleksjonen, parfyme, solbriller og kosmetikk. Moter er i dag en beinhard business. Alle de store motehusene er kjøpt av store industri- eller finansselskaper. Saint Laurent tilhører Pinault-gruppen og Gucci, Dior, Christian Lacroix og Givenchy tilhører luksusgruppa LVMH. Scherrer eies av japanske Seibu.

Disse børsnoterte eierne driver ingen form for veldedighet. Hvis de finansierer en visning til mellom 6 og 30 millioner kroner, må det gi avkastning. Hvis ikke er det slutt med hautecouture-show. Nina Ricci, Cardin og Olivier Lapidus er blant dem som har renonsert. Ifølge den strenge definisjonen er de da ikke lenger hautecouture-hus.

Men haute couture er ikke lenger haute couture.

- Haute couture er ingen kunst, men var skapt for å ledsage en levemåte som ikke eksisterer lenger, sa Yves Saint Laurent i sin avskjedstale. Hautecouture-huset hans tapte hundre millioner kroner i året. Frangois Pinault ville uten tvil ha satt en sluttstrek uansett.

SKRUMPER: Hautecoture-industrien skrumper og om industrien ikke snart gir avkastning, er det slutt på framtidige visninger.