Dødstrømpene på Kvinnedagen

For selvsagt er de feminister.

DØDSTRØMPENE:  Forfattere på årets Krimfestival, bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØDSTRØMPENE: Forfattere på årets Krimfestival, bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Unni Lindell var den siste kvinnelige krimforfatter som fikk Rivertonprisen - i 1999. På 40 år er bare seks priser for årets beste norske kriminallitterære arbeid, gått til kvinner, og Rivertonklubben er blitt kalt «en gubbeklubb».

I fjor var bare tre av 45 norske krimutgivelser skrevet av kvinner. Den gode nyheten er at Sidsel Dalen nå er nominert til Rivertonprisen for «21 dager.»

Paneldebatt På kvinnedagen arrangerer Krimfestivalen debatt med tittel «Dødstrømpene». Dagbladet har samlet Sidsel Dalen, Jorun Thørring og Marit Reiersgård som deltar, sammen med Unni Lindell og Monika N. Yndestad. I Dagbladets panel er også Margie Orford som skriver krimbøker fra Sør-Afrikan, den spanske debutsuksessen Dolores Redondo og svenske Viveca Sten som har suksess med sin skjærgårdskrim.

- Hvorfor er norsk krim i 2013: 94 prosent menn?Jorun Thørring: - Det betyr ikke at ikke kvinner tør. Men kanskje kvinner gjør andre litterære valg? Kanskje er en forklaring er at sjangeren er blitt mer amerikansk og rå?Marit Reiersgård: - Vi damer prøver å gjøre alt samtidig, vi vil ikke miste kontrollen hjemme mens menn murer seg inne for å skrive. Kanskje vi er for redde og selvkritiske?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.