Dødstrømpene på Kvinnedagen

For selvsagt er de feminister.

DØDSTRØMPENE:  Forfattere på årets Krimfestival, bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØDSTRØMPENE: Forfattere på årets Krimfestival, bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen. .Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Unni Lindell var den siste kvinnelige krimforfatter som fikk Rivertonprisen - i 1999. På 40 år er bare seks priser for årets beste norske kriminallitterære arbeid, gått til kvinner, og Rivertonklubben er blitt kalt «en gubbeklubb».

I fjor var bare tre av 45 norske krimutgivelser skrevet av kvinner. Den gode nyheten er at Sidsel Dalen nå er nominert til Rivertonprisen for «21 dager.»

Paneldebatt På kvinnedagen arrangerer Krimfestivalen debatt med tittel «Dødstrømpene». Dagbladet har samlet Sidsel Dalen, Jorun Thørring og Marit Reiersgård som deltar, sammen med Unni Lindell og Monika N. Yndestad. I Dagbladets panel er også Margie Orford som skriver krimbøker fra Sør-Afrikan, den spanske debutsuksessen Dolores Redondo og svenske Viveca Sten som har suksess med sin skjærgårdskrim.

- Hvorfor er norsk krim i 2013: 94 prosent menn?

Jorun Thørring: -
Det betyr ikke at ikke kvinner tør. Men kanskje kvinner gjør andre litterære valg? Kanskje er en forklaring er at sjangeren er blitt mer amerikansk og rå?

Marit Reiersgård:
- Vi damer prøver å gjøre alt samtidig, vi vil ikke miste kontrollen hjemme mens menn murer seg inne for å skrive. Kanskje vi er for redde og selvkritiske?

Sidsel Dalen: - Menn har en lavere terskel for å stikke hodet fram, kvinner kan være overdrevent selvkritisk. Men 2013 — et ulykkestall — var spesielt dårlig.

Viveca Sten:
I Sverige er det en rekke kvinnelige krimforfattere, men det er mannlige forfattere over 65 som Leif GW Persson og Jan Guillou som breier seg og høres i debattene.

Margie Orford: - Kvinner synes det er vanskelig å skrive om sex, vold og voldtekt, og i dag er det vanskelig å tenke seg krimlitteraturen uten seksualisert vold. Mange mannlige forfattere skriver om volden med «kamera» fra lang avstand, som de ser på et pornografisk show. Jeg skriver om volden fra offeret ståsted, med «kamera» tett på kroppen.

TIL DEBATT: Kvinner og krim er et tema på Krimfestivalen på selveste kvinnedagen - og det er ikke uten grunn. Bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL DEBATT: Kvinner og krim er et tema på Krimfestivalen på selveste kvinnedagen - og det er ikke uten grunn. Bak fra venstre: Jorun Thørring, Belinda Bauer, Viveca Sten og Dolores Redondo. Foran fra venstre: Marit Reiersgård, S.J. Bolton, Margie Orford og Sidsel Dalen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dolores Redondo: - Vi kan ikke tillate at man også på dette området skaper absurd kjønnshierarki. Det finnes ikke kvinnelig eller mannlig litteratur, bare god eller dårlig.

- Hva er ditt forhold til 8. mars?

Jorun Thørring:
- Jeg er så gammel at jeg gikk i tog på 70-tallet. Vi er dessverre ikke kommet dit i dag at kvinner kan blåse i 8. mars. Sirkelen er 35 år tilbake, i dag slåss kvinner om å få være hjemme. Vi diskuterer reservasjonsrett for abort.

Marit Reiersgård: - For første gang har jeg lyst til å gå i tog. Jeg har tatt retten til selvbestemt abort for gitt.

Sidsel Dalen:- Jeg ble alltid kalt rødstrømpe. I dag feirer jeg med utdrikningslag for søsteren min. Jeg er mer på feiring enn på demonstrasjonstog.

Viveca Sten:
- Det er kjedelig at kvinner skal ha en spesiell dag - vi burde jo ha halvparten av 365. Det er som kvotering. Det burde ikke være kvotering, men det trengs. Jeg har jobbet som sjefsjurist i Post Norden med 45 000 ansatte og har sittet som eneste kvinne i konsernledelsen.

Margie Orford:
- Selvsagt er jeg feminist, og mine tre døtre er feminister. I et machosamfunn som Sør-Afrika må man være feminist for å overleve mentalt, politisk, sosialt og humoristisk.

Dolores Redondo:
- Jeg prøver ikke å flagge verken feminisme eller andre saker. Litteratur viser hva jeg står for. Men jeg lever i et samfunn som ikke har likestilling, det gjelder også homofile og fattige.

- Påvirker feminsme bøkene dine?
Marit Reiersgård:- Jeg valgte bevisst både en mannlig politietterforsker og en kvinnelig etterforsker, og mange lesere har lagt merke til at Werner strikker.

ENDELIG: Sidsel Dalen er nominert til årets Rivertonpris. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
ENDELIG: Sidsel Dalen er nominert til årets Rivertonpris. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Sidsel Dalen: - Det viktigste er at jeg ikke nøler med å skrive fra en mannsdominert verden, fra olje- og finansbransjen.

Viveca Sten: - Jeg har bevisst skapt en kvinnelig og en mannlig hovedperson, Nora Linde og Thomas Andreasson, slik at jeg kan se hendelser gjennom ulike briller.

Margie Orford: - Sør-Afrika er et ekstremt mannsdominert, sexistisk samfunn, og jeg velger å skrive om vold mot kvinner og barn, for å forsøke å se disse sakene fra en annen vinkel.

Dolores Redondo: - Jeg skriver en triologi om matriarkalske familier i Baskerland. Hovedpersonen opplever det utrolige traume som det er at den som bør beskytte deg, skader deg. For meg er litteraturen en måte å filtrere virkeligheten på, særlig vold mot barn.

Dette er Dødstrømpene:
Jorun Thørrings «Mørketid» er tredje boka om den samiske etterforskeren Aslak Eira fra Tromsø. Bøkene skal bli film.

FILMAKUTELL: Jorun Thørrings bøker om den samiske etterforsker i Tromsø, er godt likt. 
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
FILMAKUTELL: Jorun Thørrings bøker om den samiske etterforsker i Tromsø, er godt likt. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Sidsel Dalen er nominert til Rivertonprisen for sin andre roman, «21 dager», som er en thriller om menneskehandel, grådighet og korrupsjon i oljebransjen.

Marit Reiersgård ga nylig ut sin andre roman «Jenta uten hjerte».

Viveca Steens tre første romaner er blitt den populære tv-serien «Mordene på Sandhamn».

Margie Orford første bok på norsk er «Pappas jente», hun er spesielt engasjert i kampen mot vold mot kvinner og barn.

Spanske Dolores Redondos debutroman «Den usynlige vokteren» fra Baskerland er under oversettelse til 20 språk.

GANSKE NY: Marit Reiersgård kom med sin andre krimroman for kort tid siden.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GANSKE NY: Marit Reiersgård kom med sin andre krimroman for kort tid siden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Med på bildet er også:Belinda Bauer, britisk, prisbelønt krimforfatter med «Nysgjerrigper» som siste bok og S. J Bolton som er blitt en av Storbritannias mest hyllede forfattere med sin unge London-etterforsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer