Dogmatikkens banalitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jørg Arne Jørgensen og Knut-Willy Sæther hadde mandag 11.06.2007 innlegget «Banalisering av religionsdebatten» på trykk i denne avisen. Undertegnede har hatt begge innleggsforfattere som forelesere, og håper dette svaret ikke kommer til å slå negativt ut på eksamenskarakterfastsettelsen som foregår i disse dager…

I sitt innlegg argumenterer Jørgensen og Sæther mot religionskritikerne Christopher Hitchens og Richard Dawkins’ nyutgitte polemikker mot bestående og ledende religiøse overbevisninger og dogmer. Beklageligvis roter Jørgensen og Sæther seg inn i stråmannsargumentasjon når de tillegger Hitchens og Dawkins noe de kaller «livssynet scientisme». Ifølge sosionom og dr. phil. Lars Gunnar Lingås, har alle livssyn tre aspekter felles: Et menneskesyn, et begrep om menneskelig erkjennelse av verden og en etikk. Scientismen, som kan forklares med «en overdreven tro på vitenskapens fortreffelighet og forklaringsevne», blir følgelig et naturalistisk syn, og dermed kun deskriptivt. Naturalismen forklarer kun hvordan verden (herunder også mennesket) er, men inneholder intet bør, som er en essensiell del av et livssyn – etikken. Således fremstår ikke scientismen som et livssyn, men som en virkelighetsanskuelse. Det vil altså si at Jørgensen og Sæthers innlegg kan avfeies på dette grunnlaget alene – men det ville vært bortkastet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer