Døgnåpent i stjerne-fabrikken

JESSHEIM (Dagbladet): De siste 25 årene har over halvparten av alle som kommer ut av Teaterhøgskolen startet skuespillerkarrieren på Romerike folkehøgskole.

- Klart jeg skal bli skuespiller. Jeg mååå bli skuespiller. Det er det eneste jeg kan, sier Wegar Gundersen skråsikkert.

Søknaden til Teaterhøgskolen er sendt. På opptaksprøvene treffer han sannsynligvis halve klassen.

- Wegar skal bli stjerne og kjøre limousin, ler klassekameratene.

Djevler og engler

Med 100 ekshibisjonisterlet under ett tak 24 timer i døgnet, er det ikke stillhet som preger Romerike folkehøgskole. Djevelen er en av de første vi møter, i sort fra topp til tå, med blodrød hale og tilsvarende horn. Den neste er en unggutt kamuflert bak en kilo brunkrem. Engelen Gabriel.

- Velkommen til Romerike folkehøgskole, sier studieinspektør Siri Dannevig.

Neste år fyller skolen 125 år. Bak seg har de like mange teaterforestillinger, med navn som Bjørn Skagestad, Øivind Blunck, Gørild Mauseth og Solveig Kloppen på plakatene .

I disse dager henger Bibelen på veggen.

Musikkteaterlinja har med utgangspunkt i Guds ord og West End-forestillingen «Mysteries» fra 80-tallet satt opp musikkteateret «Mysterier», der Adam og Eva synger Sonny og Chers «I've Got You Babe», mens Jesus noen år seinere danser med disiplene til toner av Beach Boys.

Døgnåpen skole

Nittenåringer flest kommer ikke kjapt nok ut av klasserommet når klokka ringer. På Jessheim er det døgnåpent.

- Her er full aktivitet i alle rom til alle tider, sier Dannevig.

Lyden taler for seg selv. I teaterlåven spilles Jim Cartwrights «Gata» - britisk sosialrealisme fra 80-tallet. I et øvingsrom lyder dansetrinn fra 50-tallet i musikalen «Cry Baby». På storscenen begynner Bibelen å ta form.

- Å spille Jesus er en vanvittig utfordring. Jeg har fått litt kjeft fordi jeg ser for lidende ut på korset. For meg er det viktigste med dette året å ha det gøy. Men de fleste kommer hit med håp om å bli oppdaget, mener Gaute Grøtta Grav.

- Her begynner alle fra scratch. Det hender vi må trekke ned de som kommer og tror de er big stars, smiler inspektøren.

gro.rognmo@dagbladet.no

CRY BABY: Wegar Gundersen, her som musikalstjerna Cry Baby, skal bli skuespiller. Det er sikkert som banken.