Døgnet rundt for Japan

Katastrofen i Japan har til de grader preget norske nyhetsmedier. Lesernes respons er overveldende.

PÅ JOBB: Her diskuterer Arve Bartnes, leder for nyhetsavdelinga (midten), Dagbladets dekning av naturkatastrofen i Japan sammen med (f.v) Asle Hansen, Ralf Lofstad, Jørgen M. Gilbrant, Hans-Martin Thømt Ruud, Line Brustad og redaksjonssjef Eugene Brandal Laran. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ JOBB: Her diskuterer Arve Bartnes, leder for nyhetsavdelinga (midten), Dagbladets dekning av naturkatastrofen i Japan sammen med (f.v) Asle Hansen, Ralf Lofstad, Jørgen M. Gilbrant, Hans-Martin Thømt Ruud, Line Brustad og redaksjonssjef Eugene Brandal Laran. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Med over 90 sider japandekning de første seks dagene etter at tsunamien skylte inn over Japans kyst, slår Dagbladet alle norske papiraviser.

På nett har Dagbladet hatt en døgnkontinuerlig nyhetsdekning, og mellom 30 og 40 medarbeidere har stått på dag og natt for å gi leserne det de trenger for å forstå hva som skjer i Japan.

- For to år siden slo Dagbladet sammen papir- og nettredaksjonene. Det har gjort oss smidigere og gitt oss større muskler i dekninga av store nyhetshendelser. Lesernes tilbakemeldinger på japandekninga har vært overveldende, forteller leder av nyhetsavdelinga Arve Bartnes.

Rekordtall Dagbladet.no har dekket de dramatiske hendelsene i Japan døgnkontinuerlig siden hendelsen fredag, og denne hendelsen er hovedårsaken til at det i forrige uke ble satt ny rekord med over 800000 lesere hver dag.

I FELTEN: Dagbladets Morten Strand og Henning Lillegård har rapportert direkte fra de verste katastrofeområdene i Japan. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
I FELTEN: Dagbladets Morten Strand og Henning Lillegård har rapportert direkte fra de verste katastrofeområdene i Japan. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Tirsdag denne uka ble det også satt ny dagsrekord med tett opp mot én million unike brukere.

Særlig fornøyd er Dagbladets lesere med livestudioet, som har vært den desidert mest besøkte siden. Der er leserne blitt kontinuerlig oppdatert på hva som skjer i Japan, og har selv bedret Dagbladets dekning gjennom sine bidrag.

Alle bidrar - Når hele Dagblad-huset løfter sammen på store hendelser, så blir resultatet erfaringsmessig bra, forklarer Bartnes.

Medarbeidere fra alle avdelinger har bidratt for å gi leserne den beste dekninga.

I FELTEN: Dagbladets Anders Holth Johansen og Torgeir P. Krokfjord rapporterte fra blant annet katastroferammde Sendai.
I FELTEN: Dagbladets Anders Holth Johansen og Torgeir P. Krokfjord rapporterte fra blant annet katastroferammde Sendai. Vis mer

- Våre lesere er kvalitetsbevisste. Lista ligger høyt, og vi jobber hardt for å tilfredsstille kravene, sier Bartnes, og legger til:

- Dagbladets redaksjon er full av meget dyktige reportere, med kompetanse på politikk, samfunn, språk og arbeid i kriseområder. Det er helt avgjørende for at dekninga har blitt så bra.

Økt interesse Dagbladet har også prioritert å ha reportere ute i felt, og har hatt fire journalister inne i de hardest rammede områdene.

- Det er viktig for oss å være best på de store hendelsene. Japan-katastrofen, som både inneholder menneskelig drama, miljøpolitikk og viktig debattstoff, går rett inn i det vi definerer som Dagblad-oppdraget. Også generelt merker vi økt interesse for utenriksstoff, både på nett og papir, forteller Bartnes.

- Tilgjengeliggjør informasjon Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk er imponert over dekninga til både Dagbladet og øvrige medier.

DAGBLADET 11. MARS: Forsiden på Dagbladet.no klokka 14, forrige fredag.
DAGBLADET 11. MARS: Forsiden på Dagbladet.no klokka 14, forrige fredag. Vis mer

- Jeg synes Dagbladets dekning oppfyller nyhetsjournalistikkens viktigste prinsipper, nemlig det å grave fram informasjon og gjøre den tilgjengelig for leserne, samt skape oppmerksomhet rundt et viktig tema, sier Bodahl-Johansen.

Han har fulgt utviklinga av nyhetsstudioet med interesse.

- Jeg synes det gir en større bredde i dekninga, og det skaper også en interaktivitet med leseren, sier han.

12 MARS: Slik så Dagbladets forside ut lørdag 12. mars.
12 MARS: Slik så Dagbladets forside ut lørdag 12. mars. Vis mer

- Bodahl-Johansen peker på at ansvarlige journalister også må ha i bakhodet hvordan dekninga av slike katastrofer kan påvirke barn,
men mener at dette først og fremst er de foresattes ansvar.

- Dekninga vekker en hel verden når det gjelder risikoen knyttet til atomkraft. Det har mediene gjort veldig bra.

14 MARS: Dagbladet har satset hardt på grafikk for å gjøre de dramatiske hendelsene i Japan forståelige for leserne.
14 MARS: Dagbladet har satset hardt på grafikk for å gjøre de dramatiske hendelsene i Japan forståelige for leserne. Vis mer