Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

doktor albarn

Blur brukte ti millioner kroner på champagne i løpet av tre år. Nå vil frontfigur Damon Albarn skifte image og stå fram som fredsaktivist. Det lykkes han bare delvis med.

- HEI, KJENNER DU MEG IGJEN? spør jeg.

- Hæ?

Vokalisten i Blur, Damon Albarn (33), ser ut som et spørsmåltegn.

- Oh, shit. Du må gi meg et hint, sier han, og klør seg på haken.

Blur sto på scenen, publikum var i ekstase, britpopen var i full blomst og Damon Albarn den største vokalisten i hele verden. Jeg var sytten år, og en mann med dinglende «CREW»-plastkort rundt halsen spurte om jeg ville bli med backstage. Jeg svarte ja, tuslet etter, inn en dør, opp en trapp. Jeg så for meg en glamorøs fest med rebelske popstjerner, uendelige mengder gratis alkohol og...

- Ok, når og hvor var det? spør Damon.

- Oslo, 1995, svarer jeg.

- Hmmm, sier han, og blir stille.

Damon Albarn ser bekymret ut. Kanskje ikke så rart- siden Blur i løpet av tre år brukte over ti millioner kroner bare på champagne. Jeg fortsetter å terge ham.

- Jeg kan ikke tro at du ikke husker meg...

SANNHETEN ER AT det var altfor mange hysteriske jenter backstage. Og noen få sjenerte gutter- som viste seg å være Blur.

- Uff, jeg ble nesten litt nervøs, sier Damon, og setter seg tilbake i den svarte skinnsofaen.

Vi er inne på et av rommene til übertrendy Westbourne Studios i London vest. Det tidligere varehuset har Andy Warhols abstrakte blomster på veggen, fersk frukt på bordet og egen bar i første etasje. Damon er kledd i baggy jeans, hvit T-shirt og trailer-cap. Han skreller banan, fyrer opp en rød Marlboro og legger beina på det lave glassbordet.

- Ahh, jeg er trøtt, sier han, og gjesper.

Hele uka har vært tettpakka med intervjuer i forbindelse med utgivelsen av det nye albumet «Think Tank»- Blurs første på fire år. Samtidig holder Damon på å flytte, og dagen etter er det demonstrasjon mot krigen i Irak. Han legger ut om sitt engasjement. Den siste måneden har han figurert daglig i media. Han har oppfordret folk til å demonstrere og kreve fred. Han blir forbanna når deler av pressen påstår han gjør det for gratis publisitet.

- Dette dreier seg om noe helt annet. Både faren og bestefaren min var pasifister og motstandere av krig. Under andre verdenskrig nektet bestefaren min å bli soldat, og som straff ble han fratatt arkitektpapirene sine. Det var ikke lett, sier Damon.

- Er du den nye Bob Geldof?

- Nei, nei, nei. Jeg holder musikken min separat.

BLUR ER IKKE LENGER FIRE. Gitarist Graham Coxon forlot bandet i fjor. Da hadde han vært til behandling for alkoholisme og depresjoner på den ekslusive klinikken The Priory, kommet seg, spilt inn to soloalbum og gitt uttrykk for at ting var i sin skjønneste orden. Men i stedet for å gå i gang med Blurs syvende album ville han heller leve et enkelt liv i Camden sammen med sin tre år gamle datter Pepper. Han har uttalt at han på den måten kan «lage musikk når han vil».

- For oss var det et stort sjokk da Graham ikke møtte opp den første dagen vi skulle begynne innspillingen, sier Damon.

- Vi ante jo ingenting. Men jeg tror problemene førte til at vi eksperimenterte mer enn vi ville gjort hvis hadde fortsatt med samme image og kjemi som før. Nå som vi bare hadde trommer, bass og vokal måtte vi oppdage hverandre på nytt.

- Hvem spiller gitar nå, da?

- Jeg. Men problemet er at jeg ikke klarer å spille gitar og synge samtidig, så mye måtte tas opp hver for seg.

- Var det vanskelig?

- Vi gikk fra å føle oss utrolig sårbare til temmelig sterke, sier Damon, og fikler litt med den tjukke, lange sølvlenka som henger rundt halsen hans. Selv har han ikke sett Graham på over ett år.

- Men i mai skal Alex James gifte seg. Jeg treffer ham sikkert der.

SKULLE DET GÅ TIL helvete med «Think Tank», har ikke Damon noe å frykte. Med tegneseriebandet Gorillaz skapte Damon zombiehiphop , og hiten «Clint Eastwood» tok både Europa og USA med storm. De animerte medlemmene Murdoc, Russel, 2D og Noodle kommer fra pennen til tegneserieskaper Jamie Hewlett som Damon bodde sammen med tidligere. Han sto også bak berømte Tank Girl.

- Vi hadde aldri trodd det kom til å gå så sinnsykt bra, men nå blir det film og ny plate. Produksjonen starter denne sommeren, sier Damon, som ikke føler dette har hatt noe negativ innvirkning på Blur. Tvert i mot. Nå er britpopfeberen på vei tilbake i Storbritannia- om enn med en liten nostalgisk tvist: kinodokumentaren «Live Forever» av John Dower tar opp perioden hvor Blur og Oasis preget hitlistene, herjet Londons nattklubber og var bitre rivaler. Damon forteller at han på et tidspunkt ikke kunne gå utenfor døra uten at noen skrek «Oasis» etter ham. Channel4 skal også lage en serie programmer. En av episodene skal bare handle om Damon.

- Men de har ikke spurt meg- og det er dette som skjer når du har vært med i gamet lenge nok: folk begynner å skrive artikler om deg, lage programmer, bruke deg- enten du liker det eller ei.

Damon ser sint ut nå.

- Du blir aldri vant til det!

HAN VIL HELLER SNAKKE om det nye albumet musikkmagasinet Q mener er en original blanding av britpop og big beats, som fortjener fire av fem stjerner. Både Gorillaz og det mer sære Mali musikk prosjektet til Damon har vært inspirasjonskilder. William Orbit, Ben Hilier og Norman Cook står for produseringen. Sistnevnte synes albumet minner om The Clash, mens bassist Alex James sier det er deres livs plate.

- Nå har jeg endelig stemmen jeg alltid har drømt om, sier Damon.

Den underliggende tonen på «Think Tank», som har graffitiartisten Banksys arbeider på coveret, er oppstemthet- i motsetning til det forrige albumet, melankolske «13». Den gang var Damon bitter og forlatt av vokalist Justine Frischmann i Elastica etter åtte års forhold.

Nå er Damon lykkelig med kunstneren Suzi Winstanley, moren til Missy (3). Han forteller at han i morges løp innom noen butikker og kjøpte blomster og kake til «de to jentene i mitt liv».

- Missy er min hovedinspirasjon, sier han.

- Hvordan kombinerer du popstjernelivet med papparollen?

- Jeg må være veldig disiplinert i fohold til hvordan jeg deler opp dagen min. Jeg går ikke ut på pub etter jobb lenger. Jeg drar hjem, Og når jeg spiller inn plater, prøver jeg å ikke dra utenlands. Men Missy var med de to måndene vi dro til Marokko for å mixe denne plata.

Damon fester lite nå- fordi gode barnevakter er vanskelige å finne. Men i kveld skal han ut.

- Jeg trenger noen øl etter denne uka. Og det passer bra, for i morgen kan jeg bare marsjere av meg fyllesyken, sier Damon, og tenner seg en ny sigarett. Han legger seg på langs i sofaen og blåser røyken mot taket.

- Nå håper jeg bare det blir sol i morgen.

DET BLE IKKE SOL men nesten én million mennesker møtte opp i Londons gater for å demonstrere mot krigen i Irak. Bare Damon, som skulle opptre med Blur i Hyde Park, glimret med sitt fravær.

Dagen etter demonstrasjonen kunne avisa The Mirror melde at Damon Albarn likevel ble observert i demonstrasjonstoget.

Drita full. 15. april slipper Blur singelen «Out of Time». 5. mai kommer albumet «Think Tank».

BRITPOPEN DØR ALDRI: - Jeg tror jeg aldri har vært mer miserabel enn jeg var da jeg spilte inn albumet «13». Det var helt klart inspirert av bruddet med Justine Frischmann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media