«Doktor død» i aksjon på TV2

Tirsdag 2. desember viser TV2 «Dødsengelen» eller «Doktor død», Jack Kevorkian, gi dødelige sprøyter til en ALS-pasient.


TILTALT: Tre ganger har Jack Kevorkian stått for retten, tiltalt for drap.

Den 70-årige legen hevder at han har hjulpet 130 mennesker med å begå selvmord. Nå tar han ett steg videre.

Den PR-bevisste 70-åringen tok med seg et videoopptak av hendelsen til TV-stasjonen CBS. Det var 17. september i år at han ga en uhelbredelig sjuk pasient tre dødelige injeksjoner. Patologen sørget for å feste det hele til videobånd, for, som han sjøl sier, «å få i gang en fruktbar diskusjon om aktiv dødshjelp og få folk til å debattere barmhjertighetsdrap».

Muskelsvinn

- Drepte du ham? spør «60 Minutes»-reporteren Mike Wallace, etter at de sammen har sett på videobåndet.
- Ja. Det gjorde jeg, svarer Kevorkian.

Da har seerne vært vitne til ALS-pasienten Thomas Youks (52) møte med den pensjonerte legen. Med familien sin til stede ber han «dødsengelen» gi ham en sprøyte slik at han kan bli befridd fra lidelsene. Youks familie hevder i programmet at han har uutholdelige smerter. Youk selv gir uttrykk for at han har så stort pustebesvær på grunn av muskelsvinnsjukdommen at han mest av alt frykter å bli kvalt. Han velger døden av frykt for å kveles sakte.

To dager etter at det første møtet mellom ALS-pasienten og Kevorkian fant sted, ble Kevorkian tilkalt. Da hadde Thomas Youk tatt beslutningen, og Kevorkian ble skriftlig og muntlig bedt om å sette de dødelige injeksjonene.

Sensurerer ikke

Det er på langt nær første gang doktor Jack Kevorkian figurerer i medienes overskrifter. Tre ganger har han stått for retten, tiltalt for drap. Han har gått fri, fordi han bare har satt dødssjuke mennesker i stand til å begå selvmord. Han har ikke begått selve handlingen som tok livet av dem. Ikke før nå. I «60 Minutes» ser vi at det faktisk er doktor Kevorkian som sprøyter den dødelige giften inn i pasienten.

Informasjonssjef Rune Indrøy i TV2 sier til Dagbladet at kanalen til dags dato aldri har sensurert bort noen av innslagene i «60 Minutes».
- Vi ser igjennom programmene før de vises, men det er all grunn til å tro at programmet vil bli vist i sin helhet, sier Indrøy, som legger til at han ikke kjenner til detaljene i programmet.