FILMFORFATTER:  Enda en av Jo Nesbøs bøker blir film. Denne gangen er det barneboka «Doctor Proktor's Fartpowder» som skal filmatiseres, om alt går etter planen.
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
FILMFORFATTER: Enda en av Jo Nesbøs bøker blir film. Denne gangen er det barneboka «Doctor Proktor's Fartpowder» som skal filmatiseres, om alt går etter planen. Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

Doktor Proktor blir film

Får samme regissør som «Pitbullterje».

Doktor Proktor og Jesus blir begge trolig å treffe i kinosalen i løpet av de nærmeste årene.

I hvert fall om det går slik to norske produksjonsselskap håper på. Den første filmen bygger på Jo Nesbøs første bok i den svært populære serien om doktoren med verdens kraftigste prompepulver, mens den andre er basert på Are Kalvøs bok «Bibelen 2» om det som skjedde etter at Jesus kom tilbake til en hotellresepsjon på Lørenskog.

Begge produksjoner blir presentert under filmfestivalen i Berlin neste måned der de er to av 39 prosjekter som har fått sjansen til å vise seg fram i det store coproduksjonsmarkedet.

Regissørene klare I dette markedet vil produsenter fra i alt 30 land møte rundt 450 potensielle produksjons- og finanspartnere. De norske filmene er blant de 25 som er valgt ut av 311 prosjekter med budsjetter på mellom 1 og 7 millioner euro. En forutsetningen er at de har 30 prosent av finansieringen på plass.

«Doctor Proktor's Fartpowder» skal etter planen regisseres av Arild Fröhlich og produseres av Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen for Maipo Film.

«The Bible II» skal regisseres av Hans Petter Moland og produseres av Håkon Briseid for Monster Film.
Familiefilm

- Stor interesse Hørsdal sier til NTB at det er stor internasjonal interesse for filmen som de håper på å kunne sette i produksjon i løpet av året.

- Boka er jo solgt til mange land. I og med at Nesbø har skrevet tre bøker, ser vi for oss flere filmer. Dette blir en familiefilm av den fantastiske sorten, sier hun.

Valget av Arild Fröhlich som regissør skyldes hans to foregående spillefilmer, «Fatso» (2008) og «Pitbullterje» (2005).

- Vi trengte en regissør som kan mestre et univers som ikke er helt realistisk. Det har vært diskutert om vi skulle blande inn animasjon, men det blir live action med en god del spesial- effekter. En av karakterene er for eksempel realistisk urealistisk liten, sier produsenten.
Filmen blir en ren studioproduksjon som trolig blir spilt inn både i Norge og utlandet.

- Det blir et laget univers som er realistisk, men ikke helt slik vi kjenner det, sier Synnøve Hørsdal.

Jesus i Lørenskog Den andre filmen som er tatt ut handler om Jesus.

- Han kommer tilbake til jorden i nåtid og velger seg ut Lørenskog av alle steder. Kalvø skriver filmmanuset og Moland skal regissere, sier Briseid til NTB.

Produsenten er stolt av at filmen er blitt trukket ut til å være med i coproduksjonsforumet.

- Det vitner om at til å være en lokal historie, så har den internasjonal appell. Det har jeg trodd hele tiden, men nå får vi det bekreftet. Det er en lang vei å gå, men vi har stor tro på dette prosjektet.

Han regner ikke med at filmen kan gå i produksjon før i 2013.

- Vi reiser blant annet til Berlin for å finne ut hvor den skal filmes, men det er en klar norsk vinkling på historien vår, så at vi kommer til å gjøre mye i Norge er det ikke mye tvil om, sier Håkon Briseid.

(NTB)

JESUS PÅ FILM:  Are Kalvøs bok «Bibelen 2» om Jesus fra Lørenskog skal også filmatiseres. 
Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
JESUS PÅ FILM: Are Kalvøs bok «Bibelen 2» om Jesus fra Lørenskog skal også filmatiseres. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer