Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK «Innafor»

Doku-serie refses for negativt kroppsfokus. Nå bekrefter NRK ny sesong

Programmet tar for seg temaer som intimkirurgi, prestasjonsdop og sexsalg. Forfatter Linnéa Myhre mener programmet rammer de usikre ungdommene som sliter mest. 

PROGRAMLEDER: Emma Clare Gabrielsen er programleder i den undersøkende dokumentarserien «Innafor», som hadde premiere i januar. Allerede nå bekrefter NRK at det blir en sesong to av doku-serien.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Emma Clare Gabrielsen er programleder i den undersøkende dokumentarserien «Innafor», som hadde premiere i januar. Allerede nå bekrefter NRK at det blir en sesong to av doku-serien.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): 29. januar hadde NRK premiere på den fire episoder lange dokumentarserien «Innafor», som ledes av Emma Clare Gabrielsen.

I løpet av den første sesongen tar programmet for seg fenomener som intimkirurgi, prestasjonsdop og sexsalg.

Overfor Dagbladet bekrefter NRK at det blir en sesong til av «Innafor».

- Jeg kan ikke gi noen detaljer utover det, skriver prosjektleder Tove Austad i en SMS til Dagbladet.

På sin Instagram-profil bekreftet Gabrielsen allerede mandag formiddag at det kommer en ny sesong av programmet.

Austad vil verken bekrefte eller avkrefte om Gabrielsen kommer til å fortsette som programleder.

Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre har imidlertid kritisert programmet. I Morgenbladet tidligere denne uka skrev hun at programmet lærte unge å bli usikre på seg selv.

Mener NRK har feilet

Myhre mener blant annet at programskaperne feilet i å gi en kritisk vinkling mot intimkirurgitrenden i første episode av serien.

- Programleder Emma Clare blir sendt ut for å stille intimkirurgiindustrien til veggs. Men i ønsket om å opplyse, og kanskje til og med arrestere en usunn trend, sitter jeg igjen med spørsmålet om jeg ikke burde operere meg, jeg også. Det tror jeg ikke var NRKs hensikt, skrev Myhre.

Sterk påvirkningskraft

Myhre har i flere sammenhenger vært åpen om egne problemer med spiseforstyrrelser og har skrevet en selvbiografisk roman om temaet. Hun har også gått hardt ut mot bloggkolleger hun mener overser «Sunn fornuft-plakaten», som ble lansert i midten av juli og inneholder ti retningslinjer for bloggere. Plakaten peker på hvordan bloggere kan opptre mer varsomt når de skriver om temaer som kropp, utseende, kostholdsråd og trening.

Nå mener Myhre også at «Innafor» later til å hoppe over påvirkningskraften programmet kan ha på de mest usikre ungdommene.

- Noen tåler det, andre ikke. Jeg tåler det så vidt. Gjennom et halvt liv med anoreksi, har jeg hatt komplekser for det meste av kroppsdeler. Skal vi grave i trender som stammer fra unge kvinners dårlige selvtillit, må vi trå varsomt, og unngå grave opp enda flere komplekser, skrev Myhre i sitt innlegg i Morgenbladet.

Fikk vurdert underlivet

Gjennom fire programmer har Gabrielsen blant annet fått sitt eget underliv nådeløst ærlig vurdert av en intimkirurg, møtt unge kvinner som selger sex ved siden av studiene, og spist modafinil, også kalt «puggedop» eller «Viagra for hjernen». Episodene heter henholdsvis «Fiks meg», «Kjøp meg» og «Dop meg».

- Jeg er lidenskapelig opptatt av å gå inn i fenomener som angår min generasjon. Jeg går gjennom personlige prosesser og tester ting. Det er viktig for meg å kjenne på kroppen hva jeg utforsker, har Gabrielsen tidligere sagt til Dagbladet.

I det fjerde og siste programmet, «Blottlegg meg», utforsker Gabrielsen den nye åpenheten rundt psykiske sykdommer, og hva den kan koste for den som utleverer seg. Ifølge Gabrielsen har de mange sterke møtene endret henne personlig underveis.

Dagbladets anmelder Marie L. Kleve ga «Innafor» terningkast fire og beskrev Gabrielsen som selvutleverende og synsende, men samtidig lyttende og åpen i møte med andre.

- Hun moraliserer aldri, men veier opp når intervjuobjektene gjør det, skrev Kleve.

Uenig med Myhre

Dagbladet har vært i kontakt med programleder Emma Clare Gabrielsen som henviser oss til prosjektleder for programmet, Tove Austad, for kommentar til kritikken fra Myhre.

- Jeg er veldig uenig i premisset hennes. Vi sier ikke at den perfekte vagina finnes. Vi har tro på at folk klarer å gjøre bra valg for seg selv. Vi har gjort det journalister alltid gjør. Gått ut og belyst et fenomen fra flere sider. Selvfølgelig er det alltid fare for smitteeffekt når man snakker om ting, men vår research viser at unge kvinner allerede er veldig opptatt av dette, sier Austad.

Austad tror ikke målgruppen er blitt mer usikker etter å ha sett programmet.

- Kan ikke stikke hodet i sanden

- Vi kan ikke stikke hodet i sanden og ikke snakke om det. Vi kan ikke la være å lage programmet fordi det kan skape komplekser. Vi sier ikke at det finnes en perfekt vagina. Vi sier at det finnes et skjønnhetsideal, men vi sier absolutt ikke at dette er riktig.

At Gabrielsen selv fikk komplekser underveis mener Austad viser noe om hvor lett det er å få komplekser.

- Vi har forsøkt å vise at det er et stort mangfold. Kanskje vi kunne ha vist flere for å understreke sexologens poeng, at vi er like forskjellige i underlivet som vi er i ansiktet, sier hun.

Ifølge Austad er det viktig for NRK at serien ikke skal ha et moralistisk utgangspunkt.

- Vi skal ikke komme til de «riktige» konklusjonene, eller konkludere i det hele tatt. Men løfte opp en problemstilling, belyse den, også kan folk tenke selv, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling