Dokumentar avslører Michael Moore-løgn

Mannen bak «Bowling for Columbine» offer for eget grep.

AUSTIN (Dagbladet.no): Lørdag hadde dokumentarfilmen «Manufacturing Dissent» premiere under South By Southwest filmfestival i Austin, Texas. Filmen, som betegnes som festivalens mest kontroversielle, retter et kritisk blikk mot metodene til dokumentarfilmskaperen Michael Moore.

I følge regissørene Debbie Melnyk og Rick Caine viser «Manufacturing Dissent» at Michael Moore er villig til å tøye sannheten svært langt i dokumentarfilmene sine.

Løy om Roger Smith

«Manufacturing Dissent» avslører blant annet at Michael Moore løy da han i gjennombruddsfilmen «Roger & Me» fra 1989 hevdet at sjefen for General Motors, Roger Smith, nektet å møte til intervju. To møter skal ha funnet sted, men filmbevisene havnet i søppelbøtta til Moore.

- Det var en sjokkerende oppdagelse. Det at han ikke får snakke med Smith er selve premisset i «Roger & Me», sier Debbie Melnyk til AP.

Melnyk og Caine hevder også at de ble møtt med sterk motsand av Moore, som nektet å la seg intervjue.

Det kanadiske regissørparet var i utgangspunktet fans av Moore og ønsket å lage en film om innspillingen av «Fahrenheit 9/11» (2004).

- Moore har vært ekstremt innflytelsesrik. Han gjorde dokumentarfilmsjangeren underholdende og populær, og det er bra for alle filmskapere, mener regissørduoen.

Avviser intervju

Men da de etter fire måneders arbeid enda ikke hadde fått innvilget et intervju med Michael Moore, bestemte de seg for å se nærmere på arbeidsmetodene hans. De dro til hjembyen hans, fulgte i dokumentarfilmskaperens fotspor og intervjuet tidligere medarbeidere.

«Manufacturing Dissent» inneholder også flere sekvenser der Debbie Melnyk henvender seg til Michael Moore for å spørre om et intervju - og blir avvist.

- «Manufacturing Dissent» er kritisk til Michael Moore, men det er ingen politisk film. Den er ikke partisk. Den handler om at man må sette spørsmålstegn ved medievirkeligheten, og forsøke å finne ut hvem som bestemmer hva som er fiksjon og hva som er fakta, sier South By Southswests filmansvarlig Matt Dentler til AP

Det er ikke første gang Michael Moores arbeidsmetoder har blitt debattert og kritisert. I 2004 ble dokumentarfilmen «Michael Moore hates America» gitt ut.

Michael Moore avviser anklagene på nettsiden sin, men ønsket ikke å kommentere «Manufacturing Dissent» overfor AP.

• Dagbladet.no følger South By Southwest, og kommer tilbake med flere reportasjer og intervjuer de kommende dagene.

AVSLØRER MOORE: Filmskaperne Rick Caine og Debbie Melnyk.