Dokumentaren NRK stopper

Skal ikke NRK beskytte ytringsfriheten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOKU-SENSUR: Over hele verden pågår det en bred og åpen debatt om Irak-krigen, om folkerett og om krig-fred-problematikk i bred forstand. Det er en av vår tids viktige debatter. Den handler om liv og død og om vår framtid. Jeg ville forventet at NRK så det som sin oppgave å stimulere til slik viktig debatt. Det er til og med den frie journalistikkens oppgave og plikt, og det er et ytringsfrihetsspørsmål.

Gjennom 18 måneder har TV-stiftelsen INNSIKT arbeidet med dokumentaren «Et lite stykke Norge». Dokumentaren er finansiert av Norsk Filmfond, Fritt Ord, NRK og INNSIKT selv. Den har kostet over en million kroner å lage. NRKs andel er rundt 25 prosent.

I dokumentaren. «Et lite stykke Norge», kommer vi med syv helt konkrete avsløringer om norsk våpenindustri og norske bidrag til Irak-krigen og «kampen mot terror». Norge sa nei til å delta i Irak-krigen. Men mektige aktører i vårt land har likevel deltatt.

Dokumentaren har allerede skapt debatt og fått konsekvenser. NRK Dagsrevyen og NRK Dagsnytt har sendt flere utdrag fra dokumentaren.

DAGBLADET, Vårt Land og Klassekampen har laget mange sider med med oppslag fra filmen. Regjeringspartiet SVs stortingsrepresentant, Ågot Valle, ønsker på bakgrunn av dokumentaren en offentlig gransking av den forrige regjeringens forhold til Irak-krigen. Amnesty International har sendt brev til utenriksministeren om norsk våpeneksportlovgivning, og professor dr. juris Ståle Eskeland mener Riksadvokaten bør sette i gang etterforskning rundt Aker/Kværners virksomhet på Guantánamo-basen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer