Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dokumentarfrelst? Da trenger du en pappboks

VR er ikke bare spill.

BILLIG-VR: Google står bak Google Cardboard, VR-briller i papp som hvem som helst kan produsere. Det har inspirert blant andre New York Times til å satse på 360 graders dokumentarer. Foto: NTB scanpix / AP Photo / M. Spencer Green
BILLIG-VR: Google står bak Google Cardboard, VR-briller i papp som hvem som helst kan produsere. Det har inspirert blant andre New York Times til å satse på 360 graders dokumentarer. Foto: NTB scanpix / AP Photo / M. Spencer Green Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virtuell virkelighet! Det er, utvilsomt, noe som skjer nå om dagen. Denne uka ble den ferdige utgaven av VR-hjelmen Oculus Rift omsider sendt ut til sine første kjøpere.

Teknologien er fantastisk. Smått revolusjonerende. Og temmelig dyr. 7000 kroner bare for brillene, for ikke å snakke om kraft-pcen man trenger for at spillene brillene er beregnet for skal kjøre greit.

I den andre enden av prisskalaen foregår imidlertid noe vel så interessant. For alt fra en femtilapp til en hundrelapp får man en Google Cardboard-brille i brettbar papp. Her kan man smette inn smartfonen sin for billigutgaven av VR. Kanskje ikke heftig nok for dataspill, men derimot bra nok for strømming av VR-video.

Og selv om det kan virke som om det fremste målet med VR er å brette fiksjon rundt kroppen, har VR-videoenes fremste styrke så langt vist seg å være muligheten til å servere fliker fra hvert lille hjørne av verden rett hjem i stua.

Med fremveksten av 360 graders videokameraer ser det ut til at opplevelsen av tilstedeværelse som selv billig-VR tilbyr kan bli en vitamininnsprøytning av de sjeldne for den gode gamle dokumentarfilmen.

Trump rett i fleisen
Det beste eksempelet så langt er NYT VR, New York Times' satsning på VR-journalistikk og dokumentarer, som kan lastes ned til både Android og iOS-mobiler.

Opplevelsene som gjør inntrykk her er ofte uventede, som når man vender blikket opp om et flydropp av nødforsyninger over en flyktningeleir, eller stirrer opp på scenen i taus forbløffelse under et valgkampmøte (les: show) for Donald Trump.

En av de mest opprivende opplevelsene er «Kiya», en 3d-animert og ulidelig tett på gjengivelse av en husbråk-utrykning som får et dødelig utfall, med den virkelige nødsamtalen som lydspor.

TILBAKE PÅ SKOLEN: 11 år gamle Oleg fra Ukraina er en av hovedpersonene i VR-dokumentaren «The Displaced» om flyktningebarn, produsert av New York Times. Foto: Skjermdump fra dokumentaren
TILBAKE PÅ SKOLEN: 11 år gamle Oleg fra Ukraina er en av hovedpersonene i VR-dokumentaren «The Displaced» om flyktningebarn, produsert av New York Times. Foto: Skjermdump fra dokumentaren Vis mer

Etter at dramaet har fått verst tenkelige utfall befinner tilskueren seg alene på kjøkkenet i huset hvor det for noen minutter siden bodde en familie. Ved å vende på hodet får man øye på et kjøleskap fullt av familiebilder. En hjerteskjærende opplevelse.

Oslo fra oven
Der NYT VR er nøye kuratert, er YouTube stedet å gå om man ønsker en flodbølge av ymse innhold. Discovery Channel er blant dem som tilbyr innhold her, blant annet med en MythBusters-episode hvor man får bli med under vannet på utforskningen av et gammelt skipsvrak.

For ytterligere vitenskapelig sug i magen kan det også være fint å sjekke BBC News-produksjonen «Step inside the Large Hadron Collider» eller NASAs «Curiosity Mars Rover at Namib Dune».

I Norge er det foreløpig bare Teknisk Ukeblad som ser ut til å satse i noen særlig grad på VR-journalistikk. Opplevelsene er gjerne enklere i omfang og produksjonsverdi enn NYT VR-videoene, men likevel givende, som en særdeles avslappende tur ombord på et politihelikopter i Oslo.

Langt over gater og hustak kan blikket vendes ned mot slott og storting, eller mot de tekniske detaljene i helikoptercockpiten, mens en av politifolkene kommer med en så rolig og detaljert forklaring at det nesten blir meditativt.

Selv om TU er tidlig på ballen vil de nok få hvass konkurranse om VR-oppmerksomheten fra både andre medier og oppfinnsomme amatører i tiden fremover.

Stadig flere kameraprodusenter produserer 360-graderskameraer som er billige nok til at også hvermansen kan skaffe seg dem, for eksempel får man håndholdte Ricoh-Pentax Theta S til tre-fire tusenlapper.

I samme prisklasse finner man forøvrig også Kodak SP360, som benyttes av VR-filmskaperen Jonathan Dotse i Ghana som vi har snakket med tidligere.

Og joda, pornoselskapene er selvsagt også på ballen. Reaksjonen så langt? Vel, Sebastian Anthony fra nettstedet ARS Technica skriver om opplevelsen av å plutselig være i en annen kropp at:

- Jeg begynte å føle at ja, de bølgende musklene var mine, jeg begynte å føle at det var jeg som ble tatt hånd om av to andre vakre mennesker.

Med andre ord: Man bør nyte VR-dokumentarene mens man ennå kan. Sivilisasjonens fall er nært forestående.

EKSPERIMENTER: VR-filmskaper Jonathan Dotse har tro på at virtuell virkelighet kan bidra til et mer nyansert verdensbilde. En av favorittene hans er «Clouds Over Sidra», en FN-produsert VR-dokumentar om livet til en 12 år gammel jente i en flyktningeleir i Jordan. Foto: Kabiru Seidu
EKSPERIMENTER: VR-filmskaper Jonathan Dotse har tro på at virtuell virkelighet kan bidra til et mer nyansert verdensbilde. En av favorittene hans er «Clouds Over Sidra», en FN-produsert VR-dokumentar om livet til en 12 år gammel jente i en flyktningeleir i Jordan. Foto: Kabiru Seidu Vis mer