GIKK RETTENS VEI: Dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly ville kjempe for å få bli i Norge. I kveld kan Jabaly juble over at han vant. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIKK RETTENS VEI: Dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly ville kjempe for å få bli i Norge. I kveld kan Jabaly juble over at han vant. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Filmskaper Mohamed Jabaly

Dokumentarregissør Mohamed Jabaly har endelig fått dommen: - Jeg kan ikke tro at dette er over

Får bli i landet.

(Dagbladet): Etter en lang kamp mot Utlendingsnemnda (UNE) kan dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly endelig senke skuldrene.

I kveld delte han gladmeldingen på Facebook: «Yes! I WON».

Saksøkte UNE
16. februar i år fikk Jabaly, som opprinnelig kommer fra Gaza, beskjed fra UNE om at han ikke fikk opphold i Norge. Han måtte forlate landet innen 6. mars.

Siden da har han bodd i London.

Det har forhindret hans arbeid med distribusjon av «Ambulance» - en dokumentarfilm som har hatt stor suksess.

Årsaken til avslaget om opphold var at UDI og UNE hadde vurdert Jabalys utdanning og erfaring innen filmskaping som ikke tilfredsstillende nok til å få arbeids- og oppholdstillatelse.

Jabaly saksøkte UNE fordi han mener at nemndas vurdering av hans kompetanse er feil. Dommen kom i ettermiddag: Jabaly vant rettssaken.

- Jeg er veldig lettet. Jeg har ventet hele uka og vært veldig stresset. Endelig fikk jeg svar. Jeg kan ikke tro at dette er over, sier Jabaly til Dagbladet.

- Takknemlig
Jabaly har mange støttespillere, både i lokalsamfunnet i Tromsø og blant andre regissører.

- Jeg setter stor pris på at alle har stått sammen med meg om dette. Jeg setter pris på all støtte og er takknemlig for alle filmregissørene som har vist sin støtte i denne saken, sier han.

Avslaget om opphold har skapt mye hodebry for regissøren, som tidligere har fortalt at livet hans ble satt på vent.

- Dette har påvirket planene mine i ett år. Det har påvirket min helse. Jeg har ikke hatt mulighet til å planlegge eller jobbe med prosjektene mine. Det har vært slitsomt. Jeg har gått glipp av mange muligheter til å presentere filmen, sa han til Dagbladet da rettssaken var i gang i august.

Nå forteller Jabaly at han håper på en ny og frisk start. Han ser fram til å jobbe videre med nye prosjekter.

Avslaget fikk innvendinger
Avslaget om Jabalys oppholdstillatelse fikk innvendinger fra blant annet Norske Filmregissører, interesseorganisasjonen for filmregissører, som Jabaly selv er medlem av.

Også Per Olav Sørensen, den profilerte regissøren av NRK -seriene «Nobel», «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren» engasjerte seg i saken.

- Jeg vil gjerne informere norske myndigheter om at jeg heller ikke har utdannelse som gjør at jeg kan kalle meg regissør, sa han til Dagbladet i desember 2016.

Jabaly har jobbet som regissør i Norge siden 2014 etter at han fikk en offisiell invitasjon fra Tromsø kommune.

Her fortsatte han sitt arbeid med den prisvinnende dokumentaren «Ambulance». I tillegg til å ha vunnet priser for filmen, er den blitt vist på NRK og TV 2. Jabaly er også blitt invitert til de største, internasjonale filmfestivalene for å vise og snakke om filmen.

– Jabaly har tilstrekkelig kompetanse
Advokat Arild Humle bekrefter overfor Dagbladet at dommen, som kom i ettermiddag, slår fast at UNE legger en uriktig vurdering av faktum til grunn og at vedtaket må kjennes ugyldig.

– Tingretten mener videre at Jabaly har tilstrekkelig kompetanse til å fylle alle de krav som man kan stille til en regissør, og mener derfor at UNE tar feil når de hevder at hans kompetanse ikke tilfredsstiller utlendingslovens krav til arbeidstillatelse som spesialist, sier Humle til Dagbladet.

– Det tror jeg han satt stor pris på, både han og forbundet Norske filmregissører. Tingretten er ikke i tvil og legger til grunn at han har krav på å få alle saksomkostninger dekket, legger advokat Humle til.

Humle mener også at dommen er klinkende klar, og at UNE burde avstå å anke dommen.

– Etter min mening er det på tide å avslutte og anerkjenne realiteten i saken.