Doldis med stil

Bill Wyman gjorde det eneste rette da han hoppet av Rolling Stones i 1993. Med Rhythm Kings har Wyman (64) funnet seg sitt ultimate alderdomsprosjekt.

Det ser alltid så slitsomt ut å være rocker i en alder av 55 pluss. I den alderen pleier det å foregå av økonomiske årsaker eller fordi det er det eneste man mestrer.

Bill Wyman kan i alle fall en ting til her i livet. Men nå har den gamle kåtsekken heldigvis nedprioritert de unge blondinene til fordel for en gjeng spillekåte musikerkompiser.

Bill Wyman & The Rhythm Kings er som et grunnkurs i hvordan bli gammel i rocken med verdigheten i behold.

Løs jakke

Med eller uten ironi i valg av bandnavn; han gjør noe veldig riktig noe nå, den gamle basser. På scenen i går var han omkranset av et lite kremlag av gamle, stolte musikere, som gitarist Albert Lee (57), Procol Harum-keyboardist Gary Brooker (55), jazzgitarist Martin Taylor (45) og Georgie Fame (57), mangeårig musiker med Van Morrison og soloartist lenge før det. De spiller akkurat det de har lyst til å spille, akkurat så løst som det passer dem og akkurat så seriøst som det må være. Mye rhythm n'blues, litt rock, litt jazz, litt swing og litt soul. Alt sammen veldig laidback, upretensiøst og fint.

Det er på ingen måte glitrende utført. Bill og gutta er til tider en ganske matt gjeng. Som vokalister er verken Fame eller Brooker noe å hoppe i taket for lenger. Heller ikke gitaristene Lee og Taylor er voldsomt imponerende hver for seg. Låtmaterialet er også ujevnt.

Men sammen blir de 11 til et behagelig og coolt hele.

Man slipper å spørre why, man? Hvorfor gjør du dette? For man skjønner det så godt, kara koser seg.

Festival-perfekt

De ramler av gårde med relativt myke kollektive bevegelser og med stor grad av finfølelse. Den ellers så utmerkede soulsangerinnen Beverley Skeete burde holde seg unna en Nina Simonesk «I Put A Spell On You». Og det blir tullete å holde på med «Hit The Road Jack», av alle, i nærmere ti minutter.

Men utover det burde Bill Wyman & The Rhythm Kings være kjærkomne gjester på tidlig ettermiddagstid på enhver voksen norsk festival denne sommeren.

STONE NOT ALONE: Bill Wyman hadde med seg et golden oldies-lag da han kom til Oslo Konserthus i går kveld.