Dolket i ryggen

Quart-festivalen leide rådgivere for å få hjelp til å sparke pressesjef Pål Hetland.

Quart-festivalen fryktet de skulle bli avslørt for pengejuks, svartebørssalg av billetter og manglende styring etter festivalen i fjor. Derfor leide landets største rockefestival inn informasjonsrådgivere. Tidligere pressesjef Pål Hetland ble syndebukken, og fikk sparken.

Uka etter slaktrapporten lå på bordet, kom informasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese (GK) med tilbud om å ta over jobben hans.

Ofret pressesjefen

GK samlet inn informasjon som ble brukt for at han skulle miste jobben. Analysen ble gjort i perioden 1. juni 2002 til 1. januar 2003 med overskriften «Mediavurdering av Quart og svartebørssalget til pressesjefens kone».

Ved å gi Hetland sparken, skulle festivalen vise at de tok svartebørssalget på alvor, viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

- Dette kjenner jeg ikke til, og kan derfor ikke kommentere det, sier tidligere pressesjef Pål Hetland til Dagbladet.

I dag er den tidligere konsulenten i GK, Synnøve Fosse, næringslivsredaktør i Stavanger Aftenblad. Hun svarer nølende på Dagbladets spørsmål.

- Jeg kan ikke kommentere en jobb for en tidligere arbeidsgiver, sier Fosse, og henviser til informasjonsbyrået.

- Vi kan bekrefte at vi har hatt et kundeforhold til Quart-festivalen. Ønsker dere mer informasjon om oppdragets natur, må dere kontakte Quart, sier administrerende direktør Stein Jacob Frisch i GK.

- Er det ikke merkelig at dere legger inn tilbud om jobben hans uka etter at dere har slaktet jobben han gjorde?

- Detaljene rundt oppdraget må du snakke med Quart om.

Måtte ha hjelp

Under festivalen i fjor ble pressesjefens daværende kone avslørt av Fædrelandsvennen for å selge svartebørsbilletter. Det var dagen etter at Hetland hadde gått kraftig ut mot svartebørssalget i media.

Quart, med festivalsjef Toffen Gunnufsen og finansmennene Arild Bulie og Trygve Eftestøl i spissen, fryktet brysomme journalister. De var engstelige for at virksomheten skulle bli gått nærmere etter i sømmene. Quart-sjef Gunnufsen har hele tida nektet for at informasjonsrådgivere har jobbet for rockerne på Sørlandet.

- Vi fikk massiv kritikk for svartebørshandelen. Derfor ønsket vi en selvstendig vurdering av saken. Vi fikk også hjelp til å utvikle spørsmål og svar rundt saken, og det var det eneste vi betalte for, sier Gunnufsen.

- Hvorfor informerte dere ikke Hetland om oppdraget?

- Når det gjelder Pål Hetland, er det en intern personalsak jeg ikke ønsker å kommentere.

Kriseplan

Hetland har ved siden av festivalsjefen vært selve symbolet pårockefestivalen. Ledelsen visste på forhånd at det kom til å bli stor oppmerksomhet rundt arbeidskonflikten mellom Quartens to sterke menn. Festivalsjef Gunnufsen ble drillet på hvordan han skulle svare brysomme journalister. Et detaljert dokument med instrukser om hva Quart-ledelsen skulle si, ble utformet.

Gunnufsen skulle svare journalistene følgende:

«Pål Hetland har ikke fått sparken. Han er blitt tilbudt en stilling som er veldig lik den han har hatt.»

Men den sanne historien var at han ikke lenger fikk være pressetalsmann. På spørsmål om svartebørssalget, skulle Gunnufsen legge seg flat:

«Når det gjelder svartebørssaken, så ble den behandlet svært klønete av oss alle - det gjelder ikke bare Hetland, men også resten av ledelsen. Det har vi tatt selvkritikk på. Vi har ryddet opp og strammet opp i rutiner. Vi håper at den saken er historie.»

I sommer avslørte Dagbladet at pengerotet ikke er historie. Quart-eierne Arild Bulie og Trygve Eftestøl har sittet på begge sider av bordet og inngått avtaler med sine kommersielle selskaper. I tillegg har det i en årrekke vært triksing med øl- og billettsalget.

BLE OFRET: Tidligere pressesjef Pål Hetland ble ofret for å vise at Quart-festivalen tok svartebørssalget på alvor. Hetland visste ingenting om oppdraget Geelmuyden.Kiese fikk. <!--FOTO-->