Dollar-kupp for norske rockere

Med lav dollarkurs i øynene og høye norske priser et Atlanterhav unna, dro Silver og El Caco på gitarshopping i Austin.

AUSTIN (Dagbladet): Det var julaftenstemning i et sommervarmt Texas da pønkgutta i Silver og Lillestrøm-hardrockerne El Caco gikk løs på en omfattende shopperunde til musikkbyens mange instrumentbutikker.

Ingen av bandene hadde brydd seg om å ta med seg sine hjemlige instrumenter til South By Southwest-festivalen. Grunnen er enkel: man kan ta både to- og tregangen på den amerikanske prislappen for å finne ut hva de samme gitarene koster i Norge.

FAKTA

South By Southwest (SXSW)

Fem dager langt platebransjetreff og musikkfestival i Austin i Texas, som i år arrangeres for 18. gang.

Regnes som verdens største i sitt slag: I år spiller 1090 band/artister på SXSW, fordelt på 52 konsertsteder. Det samlede antallet deltakere er drøyt 6500.

Til sammenlikning har Norges svar på SXSW, Bylarm, cirka 80 band/artister, og i underkant av 1000 deltakere.

Blant årets SXSW-artister finner vi kjente navn som B52s, The Hives, N.E.R.D., Joan Jett, Big Star, J Mascis, Calexico, Dwight Yoakam, Kris Kristofferson, Toots & The Maytals, Grant Lee Phillips, og hotte nykommere

som Franz Ferdinand, Scissor Sisters, Dizzee Rascal og Joss Stone.

Fem norske band deltar i år: Silver, Thomas Dybdahl, St. Thomas, The Jessica Fletchers og El Caco.

Rask jakt

Silver-gitarist Tommy Akerholdt (22) begynte målrettet sin jakt etter en bestemt Fender Stratocaster-modell med bare én mikrofon, og traff blink etter cirka et halvt minutts leting.

- Jeg vet at den låter bra, så det er bare å kjøpe. Den er sinnssykt aggressiv, og jeg trenger det for å skjule alle feilene jeg gjør når jeg spiller, forteller Akerholdt til Dagbladet.

Etter fullført shoppingrunde sto han med både en svart og en rød - til en samlet kostnad av drøyt 5000 kroner, og et svært bredt smil om munnen.

Klenodium

El Caco-frontmann og bassist Øyvind Osa smilte også bredt. Han kunne fornøyd pakke en Fender Precission fra 1973 ned i kassa. Prislapp i Norge er cirka 12000 kroner, Osa måtte ut med under halvparten.

- Det er jo ikke et vanlig instrument, det er et klenodium, konkluderte Osa.

Bandkollega Anders Gjesti gjorde en enda bedre deal med sin Gibson RD Artist-gitar.

- Den finnes knapt i Norge, og er du heldig og finner den, vil den være verdt 15000- 20000 kroner. Og jeg fikk prutet den ned til 5600 kroner! jublet Gjesti, som hadde premiere med kuppet sitt på klubben Cooper Tank i natt norsk tid.

Ripe i lakken

En drøy mils biltur nordover, og det kjøpesenteraktige Guitar Center byr på flere fristelser for norske rockere. Mens Dagbladet slår av en prat med Texas-kulthelten Jimmie Dale Gilmore (som spiller under South By Southwest med The Flatlanders), finner Silvers andre gitarist Even Opheim gitaren som snart skal bli hans; en Gibson ES 135 som på grunn av en ubetydelig ripe i lakken er satt kraftig ned i pris.

- Vi bruker mye Fender-gitarer i studio. Alt gitarkompet på «White Diary»-albumet er spilt på Fender Jazzmaster-gitarer. - Men hvilke gitarer er det helt krise å bli sett med?

- Du finner ikke noe døllere enn Yamaha. De ser helt ubrukelige ut. Den verste er en med sju strenger og håndtak, humrer Tommy Akerholdt.

GUITAR TOWN: Silver-gitarist Even Opheim drar «Brown Sugar» på en rød Gibson ES135, og blir så fornøyd at han slår til. Gitarkollega Tommy Akerholdt i bakgrunnen.