Dollargliset

JULIA ROBERTS har smilt igjen. For det fikk hun 160 millioner. Magasinets Anne Thurmann-Nielsen møtte henne i New York.

JULIA ROBERTS gjør stormsuksess i USA som den fattige og modige alenemoren Erin Brockovich. Hun har smilt seg inn i amerikanske hjerter og filmselskapenes pengebinger. Nå er det nordmenns tur til å la seg sjarmere.

- Ja, Julia har fått 20 millioner dollar for rollen som Erin. Og det er bare fordi Julia Roberts har tittelrollen at jeg fikk ha den lite salgbare tittelen «Erin Brockovich». Ansiktet til Julia selger hva som helst. Hun er fantastisk, og hun fortjener hver eneste dollar, sier regissøren Steven Soderbergh til Magasinet.

At den sanne historien om Erin Brockovichs kamp mot forgiftet vann i en liten ørkenby blir tt borte bak Julias stjerneglans synes ikke å bekymre Hollywood. For dette er Julia Roberts' inntreden i en seriøs rolle etter de mange romantiske komediene som er blitt hennes varemerke. Noen mener det kan bli Oscar neste år.

SÅ KOMMER JULIA ROBERTS (32) vandrende inn i jeans og enkel blå genser. De store, vakre øynene hennes fyller nesten hele ansiktet inntil hun smiler. Dollarsmilet som ingen amerikaner kan stå for, er fantastisk. Og det har satt henne på lønnstoppen blant kvinner i Hollywood. Inntil nylig lå hun likt med topplønnede mannlige kolleger. Nå har Mel Gibson gått forbi med 200 millioner kroner for sin rolle i filmen «The Patriot».

- Virkelighetens Erin Brockovich har sett filmen, og hun begynte å gråte. Det anser jeg som et godt tegn, sier Julia Roberts og er tydelig ubekvem med alle spørsmål som handler om smil og tenner og millioner og sex. For i rollen som Erin har Julia måttet trekke i de mest utfordrende klær siden «Pretty Woman». Virkelighetens Erin har smilende vist fram sin utfordrende garderobe på tv, men har påpekt en feil i filmen. BH-ene syntes aldri utenfor overdelene. Det gjør de i filmen, og motebransjen bruker det nå for hva det er verd. Nå er det blitt in i USA å vise en flik av BH-en i utringningene.

HISTORIEN OM ERIN er historien om en ung kvinne med to ekteskap bak seg og ansvaret for tre barn. For sju år siden var Erin en arbeidsløs alenemor i Los Angeles. Etter en uforskyldt bilulykke forsøkte hun å få erstatning, men endte opp med småpenger fordi hun ikke oppførte seg som damer bør. Det amerikanerne kaller F-ordet (fuck) hører med i hver setning hun sier. Hun kler seg lårkort og brystsprengende og er så direkte i sin framferd at de fleste blir stående målløse. I retten ble hun stående pengelens. Erin tropper opp hos advokaten hun hadde, Ed Masry, og tiltvinger seg en sekretærjobb. Hun får en eiendomssak til arkivering, men begynner å lese. Jenta som knapt har folkeskole ender opp som viktig partner hos Masry - buldrende sjarmerende spilt av Albert Finney. Det er nemlig Erin som klarer å samle de 650 sjelene i ørkenbyen Hinkley mot Pacific Gas & Electric CO. som anklages for å forgifte vannet og påføre byens beboere kreftsykdommer.

ET HISTORISK ØYEBLIKK i filmen er når Erin får en svimlende sjekk som takk for strevet, og vi som sitter i salen vet at det er for småpenger å regne sammenliknet med Julias sjekk for filmrollen. På spørsmål om dette var et tankekors på filmsettet får vi irriterte skuldertrekk til svar. I drømefabrikkens verden er virkelighetens slitere bare eksotiske figurer, skal vi tolke reaksjonene fra Soderbergh.

Julia Roberts sier derimot at kvinnen hun spiller er en dame med bein i nesa. En dame som ikke lar seg stoppe av at samfunnet rundt henne forsøker å gi henne dårlig samvittighet fordi hun bruker mer tid på jobben enn på familien. At Erin lar en tatovert motorsyklist av en nabo være barnevakt langt inn i de seine nattetimer, synes hun er interessant.

- Det er flott å spille en slik kvinne. En person som mot alle odds klarer å gjøre det hun vil, sier Julia Roberts.

- Mange av dine kolleger støtter Hillary. Gjør du det samme?

- Jeg snakker aldri om politikk, svarer Julia Roberts avvisende, og legger den ballen stein død.

Så spør en journalist fra Mexico om ikke Julia har planer om å få barn snart. Han spør fordi han synes hun var så nær og naturlig sammen med barna hun spiller moren til i filmen om Erin Brockovich.

- Det er et altfor nærgående spørsmål, svarer Julia bryskt.

ETTER DET er det ingen som spør om Julias private liv. Om hun skal gifte seg med kjæresten Benjamin Bratt. Om hun er blitt venner med storebroren Eric Roberts (de er ikke på talefot), eller hva Julia er opptatt av når hun ikke henter Hollywood-millionene sine.

Men Albert Finney snakker hun gjerne om.

- Han er fantastisk. Han var en fest å spille sammen med. Albert Finney har ti manns energi. Det smitter. Han lever virkelig hvert sekund av sitt liv, sier hun lettet over å få snakke om noen andre enn seg selv.

- Steven Soderbergh klarte å bringe fram det beste i oss alle, fortsetter hun ivrig.

- Jeg tror dette er den mest utfordrende rollen jeg noen gang har hatt, men jeg trives også med romantiske komedier. Alle roller kan ikke være grensesprengende og viktige. Noen ganger er det fint at det bare er moro, sier stjernen som har en stor gruppe unge jenter blant fansen.

- Du er et forbilde for unge piker. Hva synes du om det?

- Jeg håper rollen som Erin kan være positiv. Erin går ut av døra og gjør noe med livet sitt. Og noe for andres liv. Hun er et godt eksempel, svarer Julia, som drømmer om å få jobbe med Meryl Streep og Anthony Hopkins. Denzel Washington gjør hun gjerne en ny film sammen med.

DEN MEGET PRIVATE JULIA ROBERTS er hele USAs kjæreste. Jenta som mistet sin far, Walter, som niåring, vokste opp i Georgia sammen med moren, Betty, og søstrene Lisa og Nancy. Broren Eric flyttet sammen med faren da foreldrene ble skilt i 1972. Faren døde av strupekreft i 1977. Moren til Julia hadde en hemmelig drøm om å bli skuespiller, og Julias far åpnet en workshop for skuespillere og forfattere da familien bodde i Atlanta. Moren fikk noen småroller, men hennes største suksess er og blir Julia. Forholdet mellom mor og datter er meget nært. Julias forhold til menn har vært noe kaotisk. Hun bodde sammen med den langt eldre Liam Neeson en kort stund i 1988. Året etter var det skuespilleren Dylan McDermott, og to år etter var hun klar til å gifte seg med Kiefer Sutherland. Julia gjorde som i «Runaway Bride» og hadde et kort forhold til skuespilleren Jason Patric før hun giftet seg med musikeren Lyle Lovett i 1993. To år etter var hun separert og hadde et kort forhold til Daniel Day-Lewis. Siden var det korte forhold inntil Julia traff skuespilleren Benjamin Bratt, som det ser ut til at hun trives godt med. Men snakke om kjærlighetens mange brå svinger vil Julia Roberts ikke. Og hvorfor skulle hun det? Julia kan bare smile litt, og så renner pengene inn.