FESTKVELD: Dolly Parton har fikset på utseendet, og legger ikke skjul på det. Musikalsk var hun den samme gamle i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FESTKVELD: Dolly Parton har fikset på utseendet, og legger ikke skjul på det. Musikalsk var hun den samme gamle i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Dolly de luxe!

Konsert, foredrag, humorshow — Dolly Parton gir deg alt og litt til.

KONSERT: Dolly Parton (68) åpner med 36 år gamle «Baby, I'm Burnin'», og det er ganske beskrivende for konserten onsdag kveld.

Når hun synger «I Will Always Love You» helt til slutt foran et sittende Oslo Spektrum, er det svært mange som sender den rett tilbake til henne.

Fattigjenta fra Locust Ridge, Tennessee, nummer fire i søkenflokken på 12, har fått oppfylt drømmene sine, og nå står hun på scenen i Oslo og får ikke takket publikum nok.

Takk og takk Hun takker oss for at vi har kjøpt platene hennes, at vi har sett filmene hun har vært med i og kanskje til og med vært i fornøyelsesparken hennes hjemme i Tennessee, Dollywood — kort og godt for at vi har brukt penger på henne.

For dere veit: «Det koster utrolig mye å se så billig ut» (Dolly-klassiker).

Til gjengjeld har Dolly fortsatt å skrive og synge sanger, det skal ha blitt over 3000 av dem, holdt stemmen ved like (ja, den er helt per kasse) og klart å holde populariteten oppe i alle disse åra.

Det er intet mindre enn imponerende.

Og - hun trekker fram det ene instrumentet etter det andre: Dulcimer, fløyte, banjo, akustisk gitar, elgitar, fele, munnspill og minisaksofon («fordi jeg føler meg saxy...»).

Hun kan spille «Yakety Sax» baklengs også (det vil si, med ryggen til...).

Så kan vi jo bare lure på om det virkelig er henne som spiller.

Foredrag Men konsert? Det er det publikum har kjøpt billett til, men i realiteten får vi et foredrag med musikk til. Men med Dollys entusiasme og humor og sjarm og tonnevis med selvironi, tåler vi det også.

Konsert og inspirasjonsforedrag i ett, altså.

Det vil si, etter pause (ja, den eldre damen trenger en pause) er det lite snakk og mer fokus på popcountryrepertoaret - men også rom for kveldens to magiske øyeblikk, tradisjonelle «Banks of the Ohio» og fantastiske «Little Sparrow», begge stort sett a cappella.

Vakkert!

Med popsviskene «Islands in the Stream» (nå står hele Oslo Spektrum), «9 to 5» og - altså - «I Will Always Love You» - er det fullbrakt.

Glam og kitsch Dolly Parton er litt glam, litt kitsch, lit diva og mye country girl - til tross for alle operasjonene («jeg har vært gift med samme mann i 48 år, men han har hatt minst tre koner med tanke på alle de forandringene jeg har gjort», fleiper hun).

Hun er ei lita og vever dame med store... fjell.... Ja, hun kommer tilbake til dem flere ganger, og forteller at «puppene er fjellene hennes, og hun er den eneste fra Smoky Mountains som tok med seg dem da hun dro hjemmefra».
Spretten Hun har ikke ei synlig rynke, har ei ungjentes kropp (i hvert fall utenpå paljettkjolen) og er spretten. «Er håret fortsatt på?» spør hun og forteller at folk lurer på om hun bruker lang tid på å stelle håret. «Jeg veit ikke, jeg er aldri til stede», svarer Dolly.

Det er dette som er Dolly.

Hun er også den kyniske forretningskvinnen som har full kontroll i egen bedrift, og hun er på toppen av dette en fremragende låtskriver og sanger.

Kombinasjonen har gitt henne mye penger, men også erfaringer å øse av som hun gladelig deler med et publikum som er lutter øre.

Oppvekst Vi får et «foredrag» om oppvekst i trange kår, faren og den elskelige moren, ekteskapet med Carl, penger og Dollywood («besøk fornøyelsesparken, jeg trenger de pengene også»).

Dolly har et repertoar som spenner over 50 år, og hun gir et tverrsnitt - fra «Jolene»Den er selvopplevd. Hun fikk ham ikke, og jeg har gjort en formue på henne») og barndomsminnet «Coat of Many Colors» til hennes millionselgende crossoverhit «Here You Come Again» og sanger fra årets ikke altfor spennende album «Blue Smoke».

Lyden er skuffende dårlig i starten, men tar seg inn - og spesielt i de rolige partiene.

Sånn er Oslo Spektrum ofte, særlig når lydteknikerne ikke kjenner salen.

Dolly klarer å overvinne det også. Det finnes ikke maken til ekte, kunstige, flotte Dolly Parton.

SJARM OG SELVIRONI: Dolly Parton i Oslo Spektrum onsdag kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SJARM OG SELVIRONI: Dolly Parton i Oslo Spektrum onsdag kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer